fbpx

Claudiu Năsui: Sistemul de educație nu are nevoie de mai mulți bani, ci să se deschidă la concurență

Deputatul USR Claudiu Năsui afirmă ca sistemul de educație din România nu are nevoie de mai mulți bani, ci să se deschidă la concurență, astfel încât finanțarea să urmeze elevul.

„Contribuabilii dau din ce în ce mai mulți bani pe un sistem din ce în ce mai slab cu din ce în ce mai puțini elevi. În ultimii 9 ani, cheltuielile s-au dublat pe fondul unui număr de elevi care a scăzut semnificativ.

Sistemul de educație nu are nevoie de mai mulți bani.

Sistemul de educație are nevoie să se deschidă la concurență și să dea părinților dreptul de a alege printr-o finanțare care să urmeze copilul oriunde alege părintele”, spune Năsui.

„Sistemul de învățământ de stat este un eșec pentru toată lumea implicată.

Copiii sunt chinuiți cu cele mai multe ore de studiu din toate țările din OECD.

Rezultatele sunt dezastruoase. 42% din elevi sunt analfabeți funcțional, adică știu să citească, dar nu înțeleg ce citesc. 47% sunt parțial analfabeți funcțional, adică înțeleg doar parțial un text. Și doar 11% știu să citească și înțeleg pe deplin ce au citit. Iar statistica este doar pe copiii care mai sunt în școală și n-au abandonat-o. La cei care au abandonat-o, e mult mai rău.

Profesorii sunt supărați pentru că au salarii mici. Unii nu au. Comparat cu rezultatele pe care le au, sunt chiar salarii mari. Doar că nimeni în sistem nu e salarizat după performanță, ci după grilă. Așa că timpul trece, leafa merge, orice ar face.

Părinții sunt sărăciți prin multiplele meditații pe care trebuie să le plătească ca să aibă copiii lor o șansă la o educație bună. Iar asta pot face doar unii părinți care au bani”, mai afirmă deputatul.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.