fbpx

Cîmpeanu: Fiecare elev va avea o fișă de identitate educațională. Carnetul de note e total nesemnificativ

Fiecare elev din România va avea o fișă de identitate educațională, prin care îi va fi urmărit parcursul încă de la grădiniță, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu: În momentul în care o să putem să punem în aplicare acel portofoliu educațional, acea fișă de identitate educațională a copilului, în care, din clasa pregătitoare sau mai devreme, din grădiniță, să începi să marchezi lucruri care să nu se piardă vizavi de aptitudinile acelui copil, mai apoi rezultate, dacă e cazul, probleme pe care le-a întâmpinat, toate aceste lucruri să fie marcate într-o fișă de identitate educațională, un portofoliu educațional. Nu este o invenție nouă. Există sisteme de educație avansate care folosesc asta. 

Moderator: Noi avem carnetul de note și atât.
Cîmpeanu: Carnetul de note este total nesemnificativ. Nu avem nici măcar implementat acel catalog electronic la nivel național, pentru a culege informații în timp real, pentru a avea o bază solidă pentru a fundamenta deciziile. Va trebui să avem și asta.
Apariția portofoliului educațional este menționată și în raportul România Educată, adoptat, azi, prin memorandum guvernamental:
”Educația este individualizată, centrată pe nevoile și pe aspirațiile celui care învață și pe specificul fiecărei comunități de învățare.
Fiecare om este diferit, fiind mai predispus la performanță într-un domeniu sau în altul. Sistemul de educație asigură, în permanență, condițiile ca elevii și ca studenții să-și dezvolte propriul potențial, ajutându-i să exceleze în domeniile spre care au aptitudini și în domenii aflate în aria lor de interes. De aceea, consilierea școlară, serviciile educaționale de sprijin de tipul „școală după școală”, portofoliul educațional și curriculumul din oferta școlii aflat la decizia elevului capătă o importanță mult mai mare în formarea, în evaluarea și în definirea parcursului școlar/universitar.”
”Evaluarea constă în observarea dezvoltării copilului pe baza unui profil de dezvoltare specific vârstei și înregistrarea progresului copilului în portofoliul său educațional.”
Citește și:

Cîmpeanu: Zeci de profesori nu vor mai avea dreptul de a corecta la examenele naționale

1 comment

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.