fbpx

Cîmpeanu: Examenele la Colegiile Naționale și bacalaureatul încă sunt subiecte deschise

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a descris, azi, examenele la Colegiile Naționale și bacalaureatul drept subiecte deschise.

Invitat la dezbaterea Forumul Educației la Iași Cîmpeanu a spus că decizia în legătură cu aceste subiecte va fi luată după 24 august, dată la care se încheie procesul de consultare publică,

Ce s pus ministrul  despre examenele de admitere la Colegiile Naționale:

  • Admiterea în liceu, pentru cele 211 colegii naționale, este o solicitare de multă vreme. Se constituie într-o șansă în plus pentru elevi, într-o șansă în plus. Este o cerere de foarte mulți ani a colegilor naționale. Lucrurile sunt deschise, legile sunt încă deschise până pe 24 august.
  • Este o propunere formulată în raportul România educată, formulată de către dumneavoastră, cei care reprezentați colegiile naționale. Sigur, între timp am înțeles că s-au mai revizuit din puncte de vedere. Am spus, e mult 100%, trebuie să lăsăm locuri și pentru distribuția prin evaluare națională.
  • Disciplinele sunt aceleași: matematică și limba română. Plus, dacă un colegiu național dorește, cu condiția să anunțe din timp, o a treia probă la limba engleză, de exemplu, sau la informatică poate să facă acest lucru și poate să se orienteze către acel grup de absolvenți de clasa VIII-a care au un nivel ridicat de competență în acel domeniu care este de interes pentru performanța în acel colegiu,

Ce a spus Sorin Cîmpeanu despre bacalaureat:

  • Este deschis și subiectul examenului de bacalaureat, care în momentul de față se finalizează cu o diplomă de bacalaureat care este un simplu acces în facultate. Atât și nimic mai mult. Noi vrem să avem în urma examenului de bacalaureat și un certificat credibil de atestare a competențelor. Credibil, subliniez, nu formal. Nu cum avem acum probele de competențe în care e suficient să te prezinți, că ai luat acel certificat pe care, sigur, l-ai luat, dar niciun angajator și nicio universitate nu se uită la el. 
  • Ieșiți din paradigma actuală. Acest bacalaureat îl vor da niște elevi care vor învăța după niște planuri cadru, începând cu septembrie 2023, pe care nu le cunoașteți, pe care nu le cunosc, la care se lucrează.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.