fbpx

Cîmpeanu: Educația poate salva vieți, la modul propriu!

În contextul participării la prima activitate a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență, Sorin Cîmpeanu afirmă că educația poate salva vieți.

Activitatea a avut loc la Școala Gimnazială „George Călinescu” din București. Au participat 160 de elevi din ciclul primar și gimnazial, organizați in 16 grupe.

”În acord cu politica Ministerului Educației și obiectivele proiectului „România Educată” de a face învățarea relevantă pentru nevoile de viață ale copiilor și tinerilor – nu doar teorie, ci și abilități practice, apreciez deschiderea partenerilor guvernamentali, dar și disponibilitatea celor din mediul economic și din societatea civilă pentru promovarea unor module-pilot ce vor putea fi integrate în disciplina „Educație pentru viață” în planurile de învățământ la care se lucrează și care vor fi implementate începând cu septembrie 2023. Alături de module precum educație financiară, educație juridică, educație pentru sănătate, educație rutieră, educație pentru o alimentație sănătoasă, vor putea fi incluse și module de educație pentru situații de urgență și pentru acordarea de prim ajutor.

Salut inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de a pune la dispoziția populației, începând din școli, acest centru mobil achiziționat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin fundația SMURD, cu sprijinul Kaufland România. Centrul mobil este dotat cu echipamente inteligente ce simulează situații de urgență, beneficiind de un pachet inteligent pentru condiții meteo extreme, simularea realistă a unui cutremur ori incendiu, telefon inteligent pentru situații de urgență conectat la alte elemente de recuzită inteligente, simulând răspunsul unui operator de urgență.
Educația pentru situații de urgență ne ajută să reacționăm corect în astfel de situații, unde să sunăm, pe cine să informăm, ce să facem pentru a ne proteja, cum putem evita și gestiona panica și, în general, cum să acționăm logic, adecvat și eficient”, a afirmat ministrul.
”Este foarte important să știm ce avem de făcut chiar dacă nu va fi niciodată nevoie (la fel cum în avion ni se repetă de fiecare dată măsurile în caz de urgență, deși unii dintre noi le știm pe de rost deja).
În acest sens, este datoria Ministerului Educației să sprijine și să promoveze acest tip de programe și, în măsura în care IGSU va continua să ne pună la dispoziție resursa umană și materială, dorim să extindem acest tip de programe în toate zonele țării, chiar și acolo unde riscul de a simți un seism este mai mic, întrucât oamenii sunt mobili și trebuie să fie pregătiți”, a mai spus ministrul.
Până la sfârșitul lunii mai acest centru mobil de instruire va rămâne în Capitală pentru instruirea elevilor din alte 16 școli. Apoi, în parteneriat cu DSU și IGSU, Ministerul Educației va susține promovarea acestor activități în școlile din țară.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.