fbpx

Cîmpeanu: Dacă noi cerem să fie mai puțini elevi în clasă, dar atunci când e vorba despre copilul nostru nu mai suntem de acord, avem o problemă

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că legea privind numărul maxim de copii în clasă va fi respectată, iar directorii care nu au ştiut să comunice cu părinţii vor răspunde prin notele pe care le vor lua la concursurile care încep pe 14 septembrie.

”Dacă noi toți cerem să fie mai puțini elevi în clasă, dar atunci când e vorba despre copilul nostru nu mai suntem de acord să fie mai puțini copii în clasă, atunci când noi toți cerem să fie verificate toate tezele de doctorat, dar nu și teza noastră de doctorat, atunci când noi spunem că învățământul profesional și școlile profesionale sunt bune pentru toată lumea, dar nu pentru copiii noștri, avem o problemă pe care n-aș vrea s-o definesc. dar care nu face bine sistemului de învățământ”, a spus ministrul, după ședința de Guvern.

Alte declarații pe subiect făcute, azi, de Sorin Cîmpeanu:

Este lege, trebuie respectată. Acea lege 185 a apărut la solicitarea masivă a societății de asigurare a calității educației, în așa fel încât să se evite clasele supra aglomerate și să creeze posibilitatea unei educații de calitate, prin concentrarea cadrului didactic către un număr mai mic de elevi.

Problemele au apărut la clasa a cincea. Dacă acel colectiv a fost mai mare, el trebuie să respecte legea acum. Directorii de școli au știut această prevedere a legii 185 de un an de zile.

Nu poți să ai o reglementare uniformă, care să aibă succes într-o școală în care ai o singură clasă a cincea sau sunt două clase în paralel și într-o școală în care ai 10-12 clase a cincea. Soluțiile sunt diferite.

Soluțiile trebuiau găsite în așa fel încât să evite lucrul cel mai grav, traumatizarea elevilor. Asta ține de priceperea directorilor. De aceea, demarăm marți concursul de directori, pentru a avea directori profesioniști, care să se gândească din timp și să ia cele mai potrivite măsuri, în așa fel încât să nu se ajungă în astfel de situații.

Cum vor răspunde cei care nu au comunicat cu părinții și au luat aceste măsuri pe ultima sută de metri?

Sunt convins că vor răspunde prin notele pe care le vor lua la examenul scris și eventual la proba de interviu, dacă vor depăși examenul scris. Dar este o lege, nici ministrul educației, nici primul-ministru nu pot da derogare de la respectarea acestei legi. Atunci când s-a pus în discuție posibilitatea de prorogare a acestor reguli, au fost foarte multe voci care s-au opus prorogării, justificat, pe baza nevoii de calitate a educației, de evitare a claselor supraaglomerate și de asigurare a protecției sanitare.

 

1 comment

  1. Mihaela L. spune:

    Deocamdata, directorii pesedei sunt in continuare pe post, cu detasare. De ce mentionez „pesedei”? Pentru ca astia au facut PRAPAD birocratic, munti de maculatura au completat oamenii, numai „sa fie bine”.
    Uite ca nu e bine, uite ca fix aceleasi personaje insalubre stapanesc sistemul de educatie, si o fac fix ca magnatii pesede: nu te supui, te zbor.
    Nu am nici o incredere intr-un politruc ca dvs.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.