fbpx

Cîmpeanu: Corectarea digitalizată la Evaluarea Națională și Bacalaureat ar putea fi extinsă la nivel național, în 2023

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, marți, că, din anul 2023, corectarea digitalizată a lucrărilor de la Evaluarea Națională și Bacalaureat ar putea fi extinsă la nivel național. Anul acesta, procedura este pilotată în județul Dâmbovița. 

„Până la acest moment, proiectul pilot derulat la nivelul judeţului Dâmboviţa a fost un succes, în sensul în care, contrar îngrijorărilor, timpul mediu de scanare şi încărcare a unei lucrări a fost de două minute. Şi aici este vorba, nu uitaţi, de şcoli din mediul rural cu o slabă conexiune la internet. Poate că dacă am fi avut o conexiune mai bună la internet, timpul mediu ar fi fost încă şi mai jos în raport cu cele două minute.

Altfel spus, în primele două ore, prima lucrare fiind predată la ora 10,15, până la ora 12,15 s-au încărcat 3.400 de lucrări în 255 de clase de examen, deci 255 de scanere, în 113 centre de examen. Contează sălile de clasă fiindcă timpul de scanare se calculează în fiecare sală de clasă, deci timpul de scanare a fost mediu. Practic, putem avea următoarele avantaje: începând cu ora 15,00, s-ar putea începe evaluarea, direct.

Fiecare cadru didactic evaluator, şi i-am exclus pe acei evaluatori care anul trecut au dat note cu diferenţe mari de punctaj faţă de nota finală, deci fiecare evaluator poate să înceapă corectura, ar putea să înceapă corectura. Un alt avantaj major este acela că dacă vrem să avem concluzii cu privire la creativitatea elevilor, ne uităm la subiectul doi, la compunere. Scanând electronic lucrările fiecărui elev putem să avem – vom avea, vom anunţa public – rezultatul cu privire la notele pentru acel subiect care verifică competenţa de creativitate. Putem să avem separat notele care verifică competenţa de a formula concluzii logice pe baza deducţiei logice, pe baza unui text, şi alte asemenea competenţe”, a afirmat ministrul, citat de AGERPRES.

„Având în vedere acest succes de etapă, vom vedea până la final cum se va derula şi operaţiunea de evaluare, sunt încrezător că anul viitor vom putea extinde la nivel naţional această procedură de scanare şi încărcare, practic de digitalizare a proceselor ce ţin de Evaluarea Naţională, dar şi a proceselor ce ţin de examenul de Bacalaureat. Este un element extrem de important, nu s-a mai reuşit până acum acest lucru şi o spun, iertaţi-mi lipsa de modestie, sunt state europene cu sistem de educaţie avansată care nu au înregistrat această reuşită, nu au avut poate curajul să încerce acest lucru, dar cred că este o probă puternică pentru determinarea Ministerului Educaţiei de susţinere a digitalizării. Adaug şi standardizarea evaluării la nivel pilot, operaţiune deja demarată. Începând cu septembrie 2023, atunci când vom avea şi planul cadru adecvat şi curriculum mult mai puternic, adaptat aşteptărilor elevilor şi societăţii, abia atunci se va putea produce o schimbare de fond. Până atunci, toate aceste reuşite de etapă nu fac altceva decât să pregătească un sistem care este cel mai mare sistem public în acest caz”, a precizat ministrul Educaţiei.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.