Ce învață copiii din manualul școlar: ”Mama e un soare. Când intră tata în cameră, se face noapte și frig”

Manualul de Comunicare în limba română pentru clasa a II-a conține un text cu o abordare bizară a peisajului de familie:

“Mama e un soare și e grozav să ai un soare în casă pe care să-l strângi în brațe când te culci. Când intră tata în camera noastră, se face noapte și frig. El descoperă întotdeauna cărțile de povești sub cele de matematică, mașinuțele de sub pernă și ciocolata din gura lui Cosmin, pe care îl doare burta mereu. Dar vine mama, suflă în ceață și topește gheața. În casă se luminează de ziuă. ”

Textul îi aparține autoarei Alexandra Ioachim și face parte din opera sa literară ”Bunici… Părinți… Copii”.

Manualul a fost produs de Editura Didactică și Pedagogică și poartă antetul Ministerului Educației Naționale. Cartea școlară poate fi vizualizată integral aici. Textul citat se află la pagina 36.

Situația a fost sesizată de un părinte, Orlando Balaș.

”Sînt foarte dezamăgit să aflu că la teza de limba română fiul meu, elev în clasa a VII-a la Liceul Don Orione din Oradea, a trebuit să rezolve un subiect bazat pe textul sinistru al unei așa-zise scriitoare (oricine publică cărți e scriitor, nu?) în care se spune că “Mama e un soare și e grozav să ai un soare în casă pe care să-l strîngi în brațe cînd te culci. Cînd intră tata în camera noastră, se face noapte și frig. Dar vine mama, suflă în ceață și topește gheața. În casă se luminează de ziuă.” Asta după ce anul trecut am sesizat în scris conducerii școlii conținutul discriminatoriu, sexist al acestui text care apare în mizeria numită manual de limba română de clasa a II-a. Am cerut atunci ca profesorii și învățătoarele să verifice manualele și să nu predea texte care discriminează în orice fel. Mi s-ar părea revoltător și intolerabil să fie studiat un text în care mama să fie bălăcărită în halul acesta. Refuz să accept, oricît mi-ar spune societatea, școala, biserica și cine mai promovează porcării de genul acesta, că un părinte este rău și celălalt este bun”, a scris acesta, pe pagina sa de Facebook.

Citește și

Grupul civic ”Părinții cer schimbare” și profesorul Marian Staș propun 10 reguli pentru o #ȘcoalăcuSens