fbpx

Ce ar implica Evaluarea Națională la 5 materii? FNP și CNE: Primul lucru care ne vine în minte – meditațiile

Image by pressfoto on Freepik

Federația Națională a Părinților și Consiliul Național al Elevilor anunță, într-un comunicat comun, că se opun ideii avansate de sindicate, care au propus Evaluarea Națională la 5 materii.

Ce spun FNP și CNE:

Ieri s-a încheiat procesul de consultare pe baza proiectului, iar astăzi ne-am trezit cu noi propuneri de modificare venite din partea acestora cu privire la admiterea în învățământul liceal. Calitatea de partener de dialog social implică și o colaborare strânsă, care există deja. Însă, această propunere nu a venit ca rezultat al unei consultări cu elevii sau cu părinții.

Ce ar putea implica Evaluarea Națională la 5 materii? Planurile-cadru ar trebui să aibă prevăzut un nou trunchi comun care să corespundă nevoilor acestui de examen. Automat, primul lucru care ne vine în minte când abordăm acest subiect sunt meditațiile. Cum ne vom putea asigura că elevii sunt pregătiți? Consiliul Național Elevilor și Federația Națională a Părinților se opun cu fermitate acestei abordări asupra examenului de evaluare națională, luând în calcul modul în care aceasta încurajează meditațiile plătite prin complexitatea ei.

De asemenea, să nu uităm faptul că examenele cu miză mare au fost criticate inclusiv de experți în educație de la nivel european și internațional, fapt care se regăsește și într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a propus adoptarea unor măsuri prin care să se pună mai puțin accent pe rezultatul examenelor care evaluează cunoștințe în detrimentul competențelor și, totodată, pentru a transforma liceele în medii sigure și incluzive pentru toți elevii.

Același raport spune, în cuprinsul său, faptul că „O trăsătură a educației în unele țări din Europa de Est și Asia Centrală este că selecția în învățământul secundar superior este foarte selectivă pe plan academic, comparativ cu țările OCDE. Ca atare, elevii de liceu sunt foarte segregați. Așadar, ce urmărim de fapt prin examenul de evaluare națională?

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.