fbpx

Ministerul Educației vrea să ia Cetatea Brașov pentru a o da Universității Transilvania, acuză primarul Allen Coliban

foto: Facebook/My Name:Brasov

Ministerul Educației vrea să preia Cetatea Brașov pentru a o transfera Universității Transilvania, potrivit primarului orașului, Allen Coliban. Edilul sugerează că ministerul e incapabil să administreze clădiri, dând exemplu starea în care se află o bază sportivă. Și ministerul condus de Lucian Bode își dorește cetatea, peste 5.000 de persoane reacționând prin semnarea unei petiții pentru ca monumentul să ajungă în proprietatea autorităților locale. Primăria Brașov a câștigat în instanță, după șapte ani, procesul privind trecerea imobilului din domeniul privat în cel public și dorește să îl reabiliteze pentru a-l integra în circuitul turistic. Guvernul va lua o decizie în ședința de joi.

MEN spune că o vrea pentru a o transfera Universității Transilvania. Adică unei instituții de nivel local. Ori, nu este acesta un scurtcircuit în ierarhia interes național versus interes local? (legea prevede ca în primă fază să își exprime intenția doar instituțiile de la nivel central interesate a prelua, în nume propriu, imobilul)”, susține Allen Coliban.

Primarul municipiului Brașov spune că a avut o discuție cu rectorul Universității Transilvania pe acest subiect:

„Am avut un dialog cu domnul rector Ioan Abrudan. Mi-a confirmat că interesul exprimat a fost doar în contextul de a nu lăsa imobilul să ajungă la MAI și am agreat amândoi că normal ar fi ca Cetățuia să ajungă în proprietatea Municipiului Brașov. Sunt convins, pe de o parte, că nevoile de dezvoltare ale celei mai mari universități din regiunea Centru, Universitatea Transilvania, pot fi acoperite, mai simplu, prin proiectele aflate în stand-by (ex: proiectul de campus nou, pentru care Universitatea a primit, prin Parlament, în 2008, 30 de hectare de teren în zona Bartolomeu – Avantgarden). Pe de altă parte, suntem deschiși în a colabora cu Universitatea atât în proiecte de cercetare/restaurare, cât și în organizarea de evenimente la Cetățuie, odată ce o vom primi în patrimoniul Municipiului”, mai spune primarul Coliban într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Edilul mai pune la îndoială capacitatea Ministerului Educației de administrare a clădirilor pe care le deține.

„Cu tot respectul pentru Educație, ca domeniu prioritar în dezvoltarea României, ați văzut capacitatea MEN de a administra imobile aflate în Brașov? Ați văzut cum arată baza sportivă Brașovia și sala de sport aferentă? În 2021 când am solicitat Guvernului să transfere această bază către Municipiul Brașov, chiar și condiționând acest transfer de efectuarea de investiții și de păstrarea destinației actuale, am fost refuzați pe motiv că descentralizarea ar pune în pericol existența bazei. Greșit, în pericol este acum, pericolul de a se transforma în ruină”, afirmă Allen Coliban.

Primarul oraşului Braşov îl acuza la sfârșitul lunii februarie pe ministrul Lucian Bode că vrea să ia abuziv Cetatea Braşovului. Edilul a afirmat că, deşi a existat un câştig în instanţă în luna noiembrie a anului trecut prin care cetatea să fie luată în administrare de primărie, Guvernul a întârziat în realizarea documentelor oficiale în acest sens.

„Cine ieri fura din carte, astăzi fură o cetate! Ministrul Bode vrea să ia Cetatea Braşovului la MAI! Primăria Municipiului Braşov, prin avocat, a recâştigat, în instanţă, Cetatea Braşovului în domeniul public al statului român (într-un litigiu cu ARO şi SIF). Un proces în care statul român, prin Guvernul României, nu s-a prezentat să îşi apere interesul. Decizia a devenit definitivă în noiembrie 2022. Guvernul promisese, prin documente oficiale, că va transfera Cetatea în proprietatea Municipiului Braşov imediat ce hotărârea de instanţă va rămâne definitivă. Iată însă că Ministerul Afacerilor Interne intră pe fir şi vrea să îşi treacă în patrimoniul propriu Cetatea! Voci din MAI spun că este o ambiţie personală a domnului Bode, motivată de războiul politic pe care îl duce cu toţi cei care îi cerem demisia pentru furtul intelectual dovedit. Pe scurt, un abuz în serviciu”, a scris Allen Coliban pe Facebook.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.