fbpx

Cazul Brașov. Conducerile Colegiilor, nesancționate. Ecaterina Andronescu: ”Omul mai greșește”

Conducerile celor trei Colegii Naționale care au impus baremul de note considerat ilegal chiar de ministrul Educației au scăpat fără sancțiune. ”“De ce trebuie să ne ducem numai la sancţiuni? Omul mai greşeşte”, a explicat, marți, Ecaterina Andronescu.

“Regulamentul de funcţionare pentru unitatatea şcolară se aplică local în fiecare unitate şcolară. El nu poate să exceadă, prin prevederile pe care le are, acte normative cu putere de reglementare mai mare, cum ar fi ordinele de ministru prin care se aprobă metodologii sau regulamentul naţional, hotârâre de Guvern sau lege. Cum niciunul din aceste acte normative, cu putere mai mare, nu cuprind o asemenea prevedere, evident că regulamentul nu poate să exceadă această prevedere”, a comentat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în legătură cu situaţia celor trei colegii din Braşov”, a spus ministrul Educației, potrivit Mediafax.

CONTEXT

Trei unități școlare din Brașov, Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, Colegiul Național Andrei Șaguna și Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil au în regulamentele de organizare prevederi potrivit cărora elevii de gimnaziu sunt dați afară din școală, dacă  nu obțin o medie anuală minimă, a cărei valoare este fixată de conducere.

Situația a fost descoperită și făcută publică de grupul de Facebook ”Părinții cer schimbare”, care a publicat linkuri către respectivele regulamentele și un contract educațional din Liceul Moisil, care conține această condiție referitoare la media generală.

Astfel, la Colegiul Național Andrei Șaguna, prevederea este următoarea: ”Elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a, care la sfârşitul anului şcolar nu obţin media generală de minimum 8.50, mediile generale la limba română şi la matematică de minimum 8.00,sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declaraţi necorespunzători cu standardele şcolare asumate prin contractul educaţional semnat de părinte în momentul înscrierii la Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” şi, în
consecinţă, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte şcoli. ”

Regulamentul Colegiului Național Dr. Ioan Meșotă prevede că ”Elevii din învăţământul gimnazial nu vor mai urma cursurile  în următoarele cazuri:
i. media la purtare pe un semestru este mai mică de 8,00 (opt).
ii. media anuală la disciplinele Limba și literatura română sau Matematică este mai mică de 7,00 (șapte), iar aceștia nu obțin nota minimă 7,00 (șapte) nici la reexaminarea care se va desfășura în perioada examenelor de corigență. ”

Contractul educațional semnat de părinții ai căror copii ajung la Colegiul Național De Informatică Grigore Moisil prevede că elevul va părăsi școala dacă media generală scade sub 8, media la purtare scade sub 10, iar media la disciplinele de studiu care sunt testate în Evaluarea Națională scade sub 7.