fbpx

De la prima celulă la organism, într-un videoclip revoluționar: BECOMING

Originar din Europa Centrală și Sudică, tritonul alpin este o amfibie care trăiește în ape de mică adâncime, unde larvele sale se formează, ies din ou și se hrănesc cu plancton, înainte ca animalul să se dezvolte complet și să se mute pe pământ.

Regizorul olandez Jan van IJken a filmat procesul de evoluție a tritonului și a alcătuit un videoclip de șase minute, realizat în tehnica timelapse, în care urmărește dezvoltarea organismului de la prima celulă, până în stadiul de larvă. Filmat la scară microscopică, ”Becoming” prezintă detalii extraordinare despre procesul diviziunii celulare, cea care stă la originea tuturor animalelor, de la cele mai simple, până la om.

Filmul complet este disponibil aici:

BECOMING

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=ABGZ-FKjC6c

 

Potrivit ProNaturaTritonul alpin are dimensiuni medii. Masculul are 8-10 cm, femela 11-12 cm. Corpul e îndesat, capul ceva mai lung decât lat. Irisul este galben-auriu, pătat cu negru. Degetele sunt libere, scurte şi turtite. Coada e ascuţită terminal, cu câte o muchie inferioară şi superioară, de lungime egală sau mai scurtă decât corpul. Pori evidenţi pe cap şi în regiunea parotidelor. Cât stă în apă, pielea este netedă; pe uscat devine aspră pe partea dorsală. Dinţii vomero-palatini sunt convergenţi către anterior. Limba e mică, liberă pe margini.

Larvele au la naştere 7-8 mm, creasta dorsală şi codală late, pătate cu mult negru, iar spatele cafeniu cu două dungi întunecate. În timpul fazei larvare, coloraţia se schimbă, devenind cafenie-măslinie deschis cu reflexe argintii pe abdomen şi pe laturile corpului. După 3 luni, pierd branhiile externe şi au 40-70 mm.

Mai acvatică decât celelalte specii de tritoni, rămânând în apă până toamna târziu. Iernează sub pietre, muşchi, sub rădăcina arborilor, dar de preferinţă între plante submerse din bălţi mici. Preferă ape curate reci, oligotrofe, fără vegetaţie. Destul de pretenţioasă faţă de calitatea apei. Poate fi găsită şi în ape lin curgătoare. Iernează uneori în apă în special în tăurile de munte, adânci, fără peşte. Apare de la 500 m altitudine şi poate urca până la 2000 de metri.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.