fbpx

„Când un profesor este profesor, niciun fost elev nu îi va uita numele” – Serinella Zara, profesoară din Iași

Serinella Zara, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, prezintă, într-un interviu acordat publicației „Ziarul de Iași”, modul în care își abordează profesia. 

În anii săi de activitate, profesoara a obținut rezultate remarcabile împreună cu elevii săi, iar jurnaliștii o descriu drept „unul dintre cei mai iubiți dascăli ieșeni”.

Serinella Zara spune că foarte mulţi ani nu a găsit în şcoală acel tip de profesor pe care şi l-ar fi dorit. „Voiam să văd omul care este în faţa mea nu doar să predea, ci să fie acolo cu dorinţa vie şi sinceră, pe care orice copil o simte. Cine este făcut în maniera aceasta, atunci ştie cum să fie profesor şi nu trebuie să îi spună niciun curs de formare sau vreo carte de pedagogie. Atunci când te faci profesor doar ca o meserie, nu eşti acel tip de profesor. Profesorul bun este empatic şi cald, este sprijin pentru copilul din faţă şi îl înţelege. Trebuie să fie şi ferm, adică autoritatea pe care copilul învaţă să o respecte şi, poate, chiar să o iubească”, a explicat cadrul didactic.

Nu este doar prietenie, dar nici doar respect. Aşa defineşte Serinella o adevărată relaţie între un profesor şi un elev. „Sunt copii care nu ştiu cum îl cheamă pe profesorul lor de Limba română. Cum să nu ţii minte? Atunci mă întreb a cui este vina? A elevului sau a profesorului? Atunci când un profesor este profesor, niciun fost elev nu îi va uita numele, măcar pe ăla mic şi-l aminteşte”, a completat cadrul didactic.

În activitatea sa didactică, Serinella Zara are în vedere cinci principii de la care urmăreşte să nu se abată elevii ei. Vrea să existe respect, încredere, corectitudine, sinceritate şi bunătate. Ea le spune întotdeauna: „Până ieşiţi pe poarta şcolii, voi veţi fi iertaţi, pentru că până la 18 ani nicio greşeală a voastră nu este contabilizată. După 18 ani, sunt de o intransigenţă absolută. Nu mai ai motiv să te comporţi inadecvat faţă de profesori, şcoală, mamă, tată şi oameni, în general. Toate acestea până şi-au luat la revedere şi au plecat pe poarta Colegiului «Eminescu»”, a mai transmis Serinella Zara.

Citește articolul integral, în Ziarul de Iași.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.