fbpx

Min. Educației, dat în judecată pentru discriminare. Un student basarabean cere drepturi egale pentru obținerea burselor

foto: edu.ro

Un student basarabean, cu 10 pe linie, a dat în judecată Ministerul Educației pentru a cere drepturi egale cu ale celor născuți în România. Oleg T. acuză că criteriile de acordare a burselor sunt discriminatorii pentru studenții de peste Prut. Deşi a fost chemat în judecată, Ministerul Educaţiei nu a depus la dosar nicio întâmpinare prin care să-şi precizeze poziţia, potrivit Ziarul de Iași.

Admis la Universitatea Tehnică ca bursier al statului român, pe unul dintre locurile rezervate „românilor de pretutindeni”, studentul acuză că moldovenii de peste Prut sunt discriminați. Oleg T. a chemat în judecată Universitatea Tehnică şi Ministerul Educaţiei, cerând ca studenţilor români din afara graniţelor să le fie recunoscute aceleaşi drepturi ca celor dinăuntru.

El beneficia de o bursă de studii în valoare de 75 euro lunar pe durata semestrelor. Dacă studenţii născuţi în România primesc bursa şi în perioada vacanţelor, această prevedere nu se aplică şi românilor „de pretutindeni”. Student cu 10 pe linie, Oleg T. s-ar fi calificat pentru obţinerea unei burse de merit, în valoare de 1.000 de lei. Şi aceasta însă este rezervată studenţilor născuţi în România, scrie Ziarul de Iași.

Considerând că este vorba de o greşeală tehnică, masterandul s-a adresat conducerii Universităţii. Răspunsul primit a fost însă clar: nu e vorba de nicio greşeală, pur şi simplu aşa este legea. S-a adresat mai departe Ministerului Educaţiei, Comisiei de etică universitară, Avocatului poporului, Parlamentului şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar cu acelaşi rezultat. În cele din urmă, s-a adresat Tribunalului, reclamând practic faptul că Hotărârea de guvern 844/2008, privind cuantumul burselor pentru românii din afara graniţelor s-a transformat dintr-un act de protecţie într-unul discriminator.

„Bursa de merit este o bursă pentru performanţe academice şi nu poate fi acordată numai unei categorii de studenţi după criteriul cetăţeniei. Studenţii trebuie trataţi în mod egal, nediscriminator. În urma discriminării care a fost făcută în privinţa sa, reclamantul nu a avut acces la burse, nu a putut studia limba engleză şi a pierdut bursa de doctorat”, au reţinut magistraţii din plângerea lui Oleg T, potrivit sursei citate.

De cealaltă parte, reprezentanţii universităţii au apreciat că instanţa nu este în măsură să desfiinţeze norme juridice, precum HG 844/2008. În plus, hotărârea de guvern fusese emisă în temeiul legii educaţiei naţionale 1/2011, aplicabilă doar cetăţenilor români, nu şi românilor din afara graniţelor.

Cererea basarabeanului a fost respinsă de Tribunal, care apreciază că „acordarea unei burse de studiu, a unui ajutor bănesc de la stat, pentru reclamantul student şi cetăţean al altui stat, nu era un drept fundamental. Reclamantul, cetăţean al altui stat decât Statul român, a avut acces la forma de învăţământ superior organizată de Statul român şi nu a fost supus unor taxe pentru a o urma, locul ocupat de reclamant fiind anume destinat de Statul român cetăţenilor Republicii Moldova. Faptul că nu a beneficiat de burse în acelaşi cuantum ca şi studenţii români nu reprezintă discriminare.”

Studentul a contestat sentinţia. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel, urmând să fie stabilit primul termen de judecată. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.