Pavel Popescu, secretar de stat și vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a cerut suspendarea platformei TikTok în România, începând de mâine, 28 noiembrie 2024. Decizia ar urma să rămână în vigoare până la finalizarea unei anchete privind posibila influențare a alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie (primul tur) prin intermediul algoritmului platformei. În același timp, CNA solicită demisia ministrului Bogdan Ivan, potrivit BiziDay.
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens. Cer această suspendare, evident, doar în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de catre platformă”, a scris Pavel Popescu pe Facebook.
Într-o declarație pentru Digi24, oficialul a adăugat că „există discuții între instituțiile statului despre modificarea algoritmului TikTok în primul tur al alegerilor prezidențiale. Platforma nu a respectat regulamentul privind desfășurarea procesului electoral”.
ANCOM a precizat anterior că a trimis notificări repetate către TikTok cu privire la conținut ilegal distribuit în contextul alegerilor, fără ca platforma să ia măsuri concrete. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a reamintit că, încă din 2023, a cerut instituțiilor publice să interzică TikTok din cauza riscurilor semnificative legate de securitatea cibernetică și manipularea datelor.
TikTok a fost principalul canal de promovare al candidatului prezidențial Călin Georgescu, care s-a bazat intens pe platformă în ultimele luni.
Valentin Jucan, vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a cerut demisia ministrului Bogdan Ivan, de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Jucan l-a acuzat pe Ivan că a vizitat sediul TikTok din Dublin, pe 3 octombrie 2024, fără să informeze instituțiile relevante în organizarea alegerilor, precum ANCOM, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sau CNA.
„În cadrul discuției avute astăzi cu Comisia Europeană, TikTok, ANCOM și AEP am aflat cu uimire că domnul ministru a fost la Dublin, în data de 3 octombrie, la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare. A plecat fără să informeze autoritățile relevante în organizarea alegerilor. Nu știm ce mandat a avut și care au fost rezultatele. Nu au fost comunicate. Ministerul pe care îl reprezintă NU are nicio prerogativă în a discuta cu platformele sociale pe tema organizării alegerilor. A plecat la Dublin fără să informeze ANCOM, fără să informeze Autoritatea Electorală Permanentă și fără informeze Consiliul Național al Audiovizualului (CNA)”, a scris Jucan pe Facebook.
Bogdan Ivan a recunoscut vizita la Dublin, explicând că a fost invitat pentru a analiza transparența TikTok și modul în care statul român poate transmite sesizări către platformă.
„Da, am fost. Am fost invitat la prezentarea procedurilor de transparență ale acestei companii. Am observat cum funcționează canalul prin care statul român poate trimite sesizări la TikTok. În ultima perioadă, noi am trimis peste 200 de sesizări cu privire la Călin Georgescu. (Sunteți mulțumit de cum s-a comportat TikTok în ceastă campanie?) Nu, pentru că răspunsurile au întârziat să apară. Am reclamat în continuare neregulile, pe toate canalele existente. Acel oficial al CNA, împreună cu instituția CNA, sunt responsabili de implementarea legislației europene pe segmentul lor de activitate. Nu răspund în niciun fel acestei solicitări de demisii”, a răspuns ministrul Bogdan Ivan, într-o intervenție la Digi24.
Universitatea din Bucureşti cere reformarea clasei politice și face apel pentru apărarea democraţiei