fbpx

APEL Opriți transformarea în ținte electorale a persoanelor LGBTQ și a celor care au familii diferite de cea tradițională!

RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți lansează un apel public, către societatea românească și către partidele parlamentare ne-extremiste, să nu accepte demersul parlamentarilor AUR și al rețelei sale de susținători de a transforma în ținte electorale persoanele LGBTQ din România și familiile care nu se încadrează unei definiții bazate pe formula bărbat+femeie+copil/copii. 

Comunicatul organizației, integral:

Lansarea inițiativei cetățenești pentru modificarea Constituției de către parlamentari AUR și persoane apropiate acestui partid la începutul acestui an electoral, pentru a introduce în actul fundamental definiția familiei prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, în condițiile în care societatea a transmis clar la referendumul din 2018 că nu consideră relevant acest subiect, reprezintă o nouă tentativă de limitare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, pornind de la o viziune extremistă și iliberală asupra societății, precum și  instigare la ură și la marginalizarea unor persoane și categorii sociale care nu corespund unei definiții ultraconservatoare asupra societății. 

Precizăm că, la fel ca cea care nu a fost validată la Referendumul din 2018, inițiativa din 2024 de modificare a Constituției exclude din definiția familiei nu doar persoanele de același sex, ci și persoanele care trăiesc în alte tipuri de familie decât cea pe care inițiatorii demersului vor să o impună societății: familii monoparentale, familii care trăiesc în uniuni consensuale, familii extinse. 

De asemenea, demersul AUR și al susținătorilor săi urmărește adâncirea diviziunilor și a polarizării din societate, pentru a crește un climat de ură, frustrare și de neîncredere, de care să profite politic și electoral.

Considerăm că acest lucru este cu atât mai grav cu cât se adaugă derivelor iliberale și tentativelor de slăbire a democrației românești din ultimii ani. De altfel, motivarea Inițiativei Cetățenești publicate în Monitorul Oficial arată explicit că inițiatorii doresc alinierea României la abordarea Ungariei și Poloniei din ultimii ani, care au făcut din limitarea drepturilor și libertăților fundamentale o politică de stat și au încetat să mai fie democrații liberale.

Este important ca toți cetățenii români care ar putea fi tentați să semneze o astfel de inițiativă cetățenească, crezând că astfel vor proteja familia, să înțeleagă că, de fapt, vor proteja și interesele geopolitice ale Rusiei, care promovează politic și financiar tema protecției familiei în defavoarea protecției drepturilor individuale și adâncirea polarizării sociale și a neîncrederii în democrație. Transformarea unor grupuri minoritare în țapi ispășitori (evrei, romi, homosexuali) a fost practicată de regimul nazist și este intens folosită astăzi de către regimul Putin, atât în Rusia, cât și pentru a destabiliza democrațiile europene. 

În condițiile în care războaiele nu se mai duc doar pe front, fiecare semnătură pe inițiativa AUR și a rețelei sale de susținători va permite Rusiei să influențeze mai puternic ce se întâmplă în interiorul granițelor României. Acest lucru este în strânsă legătură cu poziționarea AUR de la începutul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, care a fost aliniată cu interesele Moscovei.

Demersul AUR și al rețelei sale de susținători nu rezolvă niciuna din adevăratele probleme cu care se confruntă familiile și copiii din România: sărăcia, accesul precar la educație și la servicii medicale, violența fizică și emoțională, lipsa de echitate, inflația și creșterea prețurilor, etc.

Platforma  RESPECT își  exprimă susținerea pentru familie în toate formele ei și consideră că  cele mai mari amenințări la adresa acesteia rămân: sărăcia și corupția; erodarea statului de drept; inegalitățile; lipsa de solidaritate, respect şi încredere reciprocă; violența în familie și rata înaltă a sarcinilor la fete și adolescente; accesul limitat la locuire; mortalitatea maternă și infantilă ridicată; absența accesului egal la educație de calitate, inclusiv insuficiența creșelor și a grădinițelor; lipsa accesului la serviciile de sănătate pentru familiile vulnerabile

Referendumul AUR va fi doar un nou exercițiu de ură în societatea românească și va acoperi orice dezbatere reală pe problemele pe care oamenii le vor rezolvate. 

 

Grupul de Inițiativă al Respect. Platforma pentru Drepturi și Libertăți

 

Informații de background

Respect. Platforma pentru Drepturi și Libertăți a fost fondată în 2017, ca răspuns la tentativa de a modifica Constituția pentru a introduce definiția familiei ca fiind formată prin căsătoria unui bărbat cu o femeie și s-a implicat activ în campania împotriva referendumului din 2018.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.