fbpx

Ana Ilinca Segărceanu, absolventă Avenor: Profesorii au un impact enorm în viața ta și în modul în care te vezi pe tine însuți

Ana Ilinca Segărceanu a absolvit Liceul Internațional Avenor în 2020 și este studentă în anul 3 la City, University of London, unde studiază Psihologia și profită de oportunitățile de pregătire practică pe care le are, la fel cum a făcut și la liceu.

Într-un interviu publicat pe blogul școlii, ea a povestit despre anii de liceu, dar și despre adaptarea la viața de studentă în Marea Britanie.

Avenor: Cum ai luat decizia de a studia Psihologia?

Ana: Cele două mari pasiuni ale mele în liceu au fost Arta și Psihologia, așa că am fost sigură că studiile universitare vor fi în una dintre aceste  două direcții. După ce am terminat un curs de Arhitectură la New York, am decis că Psihologia este cea mai bună opțiune pentru mine, așa că am ales-o ca disciplină de studiu la A Level. Am fost susținută de profesori excelenți de Psihologie, ceea ce m-a făcut să mă îndrăgostesc și mai mult de această disciplină, oferindu-mi astfel siguranța că este ceea ce îmi doresc să studiez și mai departe. 

Avenor: Cum te-a pregătit Avenor pentru viața la universitate?

Ana: Pregătirea de la Avenor am resimțit-o în primul rând prin tranziția foarte ușoară pe care am experimentat-o atunci când am ajuns la universitate. Pe de o parte m-am simțit foarte bine pregătită din punct de vedere academic, fiind obișnuită să lucrez susținut și organizat la toate materiile. Pe de altă parte, faptul că am reușit să creez legături strânse cu profesorii mei, mi-a dat multă încredere în mine și în forțele mele, ceea ce a reprezentat o bună pregătire mentală și emoțională. Iar această pregătire m-a ajutat să mă simt mai puțin intimidată de marea schimbarea care se petrecea în viața mea.

În al doilea rând, internshipurile la care am participat în calitate de licean Avenor au avut un rol foarte important în pregătirea mea pentru viața de după liceu. Aceste experiențe practice m-au ajutat să-mi aleg mai bine calea și în același timp mi-au îmbunătățit semnificativ CV-ul. Având deja experiența practică a stagiilor, m-am simțit mult mai pregătită și cu abilități mult mai bine dezvoltate pentru colaborări viitoare atât pe durata facultății cât și dincolo de ea.

Avenor: Cât de apropiată este realitatea de acum de proiecția pe care ți-ai făcut-o când erai elev?

Ana: Realitatea de acum și viața mea de studentă la Londra sunt foarte diferite de ce mi-am imaginat când eram elevă la liceu. Nu m-am gândit niciodată că voi avea atâtea oportunități de colaborare. Îmi imaginam doar mult studiu și examene, ceea ce nu este adevărat. De când sunt la facultate am avut o mulțime de stagii de practică, ceea ce a făcut experiența la City și mai interesantă. Am avut oportunitatea de a fi Brand Ambassador la City, pe durata verii am participat la un stagiu de practică de 1 lună în cadrul Uniunii Studenților iar acum sunt implicată într-un stagiu de 9 luni la o organizație caritabilă din Londra care sprijină persoanele cu  probleme de sănătate mintală.

Avenor: Cum te-a ajutat Avenor să devii persoana care ești astăzi?

Ana: Avenor a reprezentat pentru mine un loc în care am simțit că pot învăța, care mi-a oferit oportunitatea să cresc, să greșesc și să învăț din greșeli, totul într-un mediu sigur, în care întotdeauna am găsit sprijin.

Legăturile extraordinare pe care mi le-am creat cu profesorii și colegii m-au ajutat să învăț mai bine și în același timp să mă bucur de timpul petrecut în liceu. Prieteniile de atunci au fost puternice și încă rezistă, mulți dintre prietenii și colegii mei de la Avenor fiind și ei studenți la Londra.

Am avut profesori extraordinari care m-au încurajat, m-au învățat cum să muncesc din greu și au crezut întotdeauna în mine. Cred că profesorii au un impact enorm în viața ta și în modul în care te vezi pe tine însuți. La Avenor am avut profesori extraordinari, care m-au făcut să cred în mine și mi-au arătat adevăratul meu potențial.

Avenor: Ce sfaturi ai pentru actualii noștri studenți? La ce ar trebui să acorde atenție? Ce ar trebui să facă mai bine în timpul liceului?

Ana: Principalul meu sfat pentru ei este să profite de stagiile de practică și să le aleagă cu multă atenție.  

Ele sunt o șansă reală de a înțelege mai bine ce vrei să faci în viitor și îți oferă posibilitatea să încerci mai multe meserii, ceea ce este o oportunitate unică.

Eu îmi amintesc și acum un stagiu de două săptămâni, extrem de important pentru mine deoarece m-a făcut să-mi dau seama că nu pot lucra într-o anumită industrie deși eram foarte pasionată de acel domeniu și mă gândeam chiar la o carieră în acea direcție.

Am fost foarte recunoscătoare că am avut parte de această experiență a internshipurilor deoarece a fost singurul mod în care am putut să văd ce presupune o industrie sau alta și în felul acesta am putut să aleg calea cea mai potrivită pentru mine.

Avantajele internshipurilor sunt și mai mari pentru cei care nu știu ce carieră li se potrivește, ceea ce este perfect normal pentru un elev de liceu. Orice stagiu ai alege, cu siguranță îți vei descoperi abilități transferabile în orice domeniu pe care, în cele din urmă, îl vei alege pentru studiu sau chiar pentru carieră.

Avenor: Care sunt activitățile tale co-curriculare la Universitate?

Ana: În prezent fac un stagiu de un an, lucrând patru zile pe săptămână, ca parte a lucrării mele de diplomă. Sunt personal de sprijin la Likewise, o organizație caritabilă din Londra care sprijină persoanele cu probleme de sănătate mintală. Această experiență practică mă ajută să-mi închei studiile universitare cu mai multă experiență practică și implicit cu mai multe abilități.  În plus, îmi oferă posibilitatea să iau o decizie informată despre ce specializare a Psihologiei să urmez în viitor.

Avenor: Dacă ar fi să menționezi o persoană, o experiență sau o oportunitate din viața ta de student, care te-a influențat/ ajutat/ influențat în mod decisiv, care ar fi aceea?

Ana: Sunt foarte recunoscătoare pentru modul în care am fost susținută pe parcursul anilor aici, la City. Toți profesorii și personalul sunt foarte receptivi și întotdeauna deschiși să răspundă la întrebări și să te ajute. 

Cel mai mult am resimțit acest sprijin în anul I, care s-a desfășurat în întregime în mediul online. În felul acesta, chiar și în vremuri dificile, experiența a fost una plăcută. A existat un responsabil de an cu care aveam întâlniri săptămânale și mai multe persoane de contact pentru diverse probleme specifice. 

Această abordare a contribuit mult la un mediu deschis, în care m-am simțit binevenită, ceea ce a făcut experiența din anul I mai puțin intimidantă.

Avenor: Dacă ar fi să trimiți un mesaj unuia dintre profesorii tăi de la Avenor care te-a influențat într-un mod decisiv la un moment dat, care ar fi acel mesaj?

Ana: Mesajul meu este pentru Miss Mihaela Ancuța care mi-a arătat cât de mult te poate ajuta, ca elev, o relație strânsă cu unul dintre profesorii tăi. Prin relațiile foarte bune și sănătoase pe cere le stabilește cu elevii, Miss Ancuța îl ajută pe fiecare elev  să își atingă potențialul maxim la Matematică.

Eu m-am îndrăgostit de Matematică datorită dânsei și am învățat să am încredere în forțele mele și în cunoștințele mele la Matematică. Modulul de Statistică de la Universitate a fost unul la care am avut printre cele mai bune rezultate ale mele și totul i se datorează dânsei, pentru că am venit din liceu cu un bagaj solid de cunoștințe. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.