fbpx

AEC: Statutul Elevului nu poate fi modificat fără punerea în consultare publică

Asociația Elevilor din Constanța anunță că va solicita în instanță anularea modificărilor la Statutul Elevului, dacă ordinul de ministru va fi emis fără punerea în consultare publică.

Actul normativ urmează să fie discutat mâine, în Comisia de Dialog Social.

Comunicatul organizației, integral:

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) trage un semnal de alarmă cu privire la modificările propuse în Comisia de Dialog Social asupra Statutului Elevului și amintește faptul că niciun act normativ nu poate fi modificat fără respectarea Legii nr. 52/2003

Vineri, 10 februarie a.c., a fost comunicat Comisiei de Dialog Social din Ministerul Educației un proiect de ordin de ministru ce își propune modificarea Statutului Elevului. La nivelul proiectului sunt prevăzute multiple schimbări, care au în vedere în principal înlocuirea pasajelor ce fac referire la semestre.

În data de 22 decembrie a.c., Ministerul Educației propuse Comisiei de Dialog Social un proiect ce viza tot modificarea Statutului Elevului, dar ce conținea multiple prevederi controversate, nelegale, și abuzive, criticate de organizația noastră. Până la momentul actual, Ministerul Educației nu a publicat pe site niciun proiect de ordin de ministru de modificare a Statutului Elevului.

Punem în vedere Ministerului Educației faptul că Legea nr. 52/2003 reglementează în mod obligatoriu punerea în consultare publică a proiectelor de ordin de ministru. Amintim faptul că această procedură este una distinctă de procedurile Legii dialogului social, și că punerea unui ordin în discuție în comisiile de dialog social nu înlătură obligația Ministerului Educației de a respecta Legea nr. 52/2003.

Considerăm fundamental pentru democrație ca principiile transparenței decizională să fie respectate în orice context, dar mai ales atunci când vorbim de un act normativ ce prevede drepturile beneficiarilor primari ai educației. În cazul în care Ministerul Educației va dori să creeze un precedent periculos, prin modificarea Statutului Elevului fără respectarea legii, nu vom ezita să demarăm acțiuni judiciare în vederea anulării ordinului, precum și acțiuni penale împotriva tuturor persoanelor, demnitari sau funcționari, responsabile pentru adoptarea actului cu încălcarea prevederilor legale.

Mai mult, amintim faptul că, în contextul elaborării Statutului Elevului, este obligatorie și consultarea asociațiilor independente ale elevilor, conform Legii nr. 1/2011. Am luat la cunoștință dorința Ligiei Deca de a cenzura, în noile legi ale educației, vocea reprezentanților elevilor, dar dorim să îi amintim faptul că aceste noi legi nu sunt în vigoare, și până la adoptarea lor, este obligată să respecte legile țării.
Solicităm ferm Ministerului Educației să respecte Legea nr. 52/2003!

statutul elevului

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.