Afirmații bizare și fără bază științifică despre Munții Bucegi, într-un manual de limba română

Mai mulți părinți au sesizat, pe Facebook, că manualul de limba și literatura română de clasa a patra conține o prezentare bizară a proprietăților munților Bucegi.

Potrivit manualului, “în Munţii Bucegi, în preajma stâncilor Babele şi Sfinxul există o porţiune de un kilometru pătrat în care organismul nu oboseşte şi se înviorează brusc”. În continuare, autorii manualului afirmă că “este probabil cea mai interesantă descoperire făcută vreodată în România”. Din aceeași sursă, elevii mai află că “în credinţa populară românească, se spune că avem de-a face cu legendarul loc dintre cer şi pământ numit Gură de Rai, un spaţiu între cer şi pământ cu caracter sfânt, un loc benefic”. 

Autorii manualului nu prezintă nicio dovadă sau sursă științifică în sprijinul afirmațiilor pe care le fac.

Manualul a fost realizat de: prof. dr. Mirela Mihăescu – inspector școlar şi Ştefan Pacearcă – inspector şcolar pentru învăţământ primar. De asemenea, manualul mai este semnat de Aniţa Dulman – psiholog; Crenguţa Alexe – corpul de metodişti al IȘJ Dâmbovița – învăţământ primar şi Otilia Brebenel – cercetător științific al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.  Secțiunea în care se află textul despre munții Bucegi a fost scrisă de Anița Dulman, psiholog.

Textul i-a surprins și pe editorii popularului site dexonline.ro. ”Pseduoștiința e servită celor mici direct din manuale!
Manualul de limba română, clasa a IV-a, Intuitext!

Puteți găsi minunăția direct pe site-ul ministerului (manualul interactiv e aici:http://bit.ly/LimbaRomana4, pagina 77, cea cu pricina, e aici:http://bit.ly/romana4pag77)”, este comentariul de pe pagina de facebook a dexonline.ro.

”În spatele textului vedeţi coperta şi autorii mizeriei de se interpretează manual şi este aprobată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării, cum altfel?!, Ştiinţifice!”, își exprimă revolta unul dintre părinți.