fbpx

Adriana Pistol (INSP), la Digi 24: Garantat vom avea focare de COVID-19 în școli

Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune Digi 24, că se așteaptă să apară focare de COVID-19 în școli, după deschiderea acestora.

”Vor exista, punctual și închideri de câte o clasă, cum e și la gripă. Vor fi punctuale, vor fi de scurtă durată, acestea sunt ne neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, atunci toată lumea ar trebui să meargă la online. Cred că trebuie făcute raționamente dependente de numărul de copii și de situația epidemiologică locală”, a spus oficialul INSP.

Întrebată dacă poate fi utilizată drept criteriu limita de 1000 de cazuri pe zi, la nivel național, pentru o decizie în privința redeschiderii școlilor, Adriana Pistol a răspuns: ”Cred că 1000 e cam mult. Cred că ar trebui să avem sub 1000 de cazuri ca să meargă copiii la școală toți și permanent. Cred că cu două săptămâni înainte am putea avea o prognoză despre ceea ce se va întâmpla la acel moment. Cu două săptămâni înainte poți să îți dai seama care este tendința, care sunt județele cele mai afectate, localitățile cele mai adectate și Ministerul Educației, cu inspectoratele școlare, vor putea să planifice: aici se deschide în felul ăsta, aici, în felul ăsta…”

”Știu că toată lumea își dorește să știe cum, numai că acest <cum> este așa de variabil… Gândiți-vă că la 15 septembrie se poate începe școala într-un mod anume, pe baza prognozelor din acel moment, după care, în octombrie, să se schimbe. Să se întâmple ceva într-o parte, și să înceapă online, după care să se liniștească lucrurile în altă parte și să se întoarcă copiii la școală”, a mai spus Adriana Pistol.