fbpx

9 februarie 1949: Ia ființă primul Departament de Medicină Spațială din Statele Unite

Pe 9 februarie 1949, a fost înființat primul Departament de Medicină Spațială din lume la Școala de Medicină a Aviației a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite de la Randolph Field, Texas, iar Dr. Hubertus Strughold a devenit primul profesor de Medicină Spațială.

După cel de-al Doilea Război Mondial, comandantul, Col. Harry G. Armstrong, un pionier în medicina aviației, a selectat și înrolat oameni de știință germani de frunte în domeniul medicinei aviației și științei spațiale. Dr. Strughold fusese directorul cercetărilor aeromedicale pentru Forțele Aeriene Germane și apoi profesor de Fiziologie și director al Institutului de Fiziologie de la Universitatea din Heidelberg. S-a alăturat personalului Școlii de Medicină a Aviației a USAF în 1947. În perioada Războiului Rece, pentru a-i învinge pe ruși în cursa spațială, Statele Unite au folosit oameni de știință care au colaborat cu regimul nazist în perioada celei de-a doua Conflagrații Mondiale. Unul dintre cei bănuiți, dar niciodată dovediți, a fost Dr. Hubertus Strughold.

Cine a fost Hubertus Strughold?

Secvență din filmările programului de televiziune – Doctors in Space, cu John Rider (centru) și Hubertus Strughold (dreapta).

Dr. Hubertus Strughold (1898-1986) este cunoscut ca „Părintele Medicinii Spațiale”. El a inventat termenul de „medicină spațială” în 1948 și a fost primul și singurul profesor de medicină spațială la Școala de Medicină Aerospațială a Forțelor Aeriene. A fost co-fondator al Filialei de Medicină Spațială a Asociației Medicale Aerospațiale în 1950. Filiala de Medicină Spațială a inițiat în 1963 „Premiul Hubertus Strughold”, acordat în fiecare an persoanei care a obținut cea mai mare realizare în medicina spațială. Cu toate acestea, după moartea sa, Dr. Strughold a devenit extrem de controversat din cauza presupuselor conexiuni cu atrocitățile de război din Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu s-a făcut publică vreo dovadă a implicării sale în vreo crimă de război.

Hubertus Strughold s-a născut în Westtuennen, Westfalia, Germania, la 15 iunie 1898. A studiat medicina și științele naturale la Universitățile din Muenster, Goettingen, Munich și Wuerzburg. A obținut titlurile de doctor în medicină și doctor în științe de la Universitatea din Muenster și Universitatea din Wuerzburg, terminând în 1927. După obținerea titlurilor, Dr. Strughold a lucrat mai întâi ca asistent de cercetare al profesorului Max von Frey în Wuerzburg și apoi al profesorului Paul Hoffmann în Freiburg. Strughold a fost numit profesor asociat de fiziologie la Institutul de Fiziologie din Wuerzburg în 1928. A ținut una dintre primele conferințe prezentate pe tema Medicinei Aviației (despre ceea ce a numit „frontiera verticală”) în 1928 la Universitatea din Wuerzburg. Ca bursier al Fundației Rockefeller (1928-1929), s-a specializat în medicina și fiziologia aviației la Universitatea Western Reserve din Cleveland și apoi la Universitatea din Chicago. A câștigat prestigiu internațional ca profesor de fiziologie (specializat în medicina aviației) începând din 1933 la Wuerzburg și mai târziu la Berlin. A fost esențial în înființarea Revistei Germane de Medicină Aviațională (Zietschrift fur Luftfarhtmedizin) în 1936. În 1937, a devenit membru de onoare al Asociației Aero-Medice din SUA.

Începând din 1935, Strughold a fost directorul Institutului de Cercetare Aeromedicală din Berlin al Ministerului Aerului German. Deși era funcționar civil, era sub supravegherea directă a Forței Aeriene Germane (Luftwaffe). Cu toate presiunile exercitate asupra sa, el nu a fost niciodată membru al partidului nazist. Acest lucru a fost semnificativ întrucât apartenența la partidul nazist era norma pentru directorii centrelor de cercetare, deoarece primeau finanțare de la guvernul din Berlin. La Institut, el a dezvoltat o cunoaștere intimă a aspectelor medicale ale zborului la mare viteză și înaltitudine și a introdus conceptul de „timp de conștiență utilă” în camera de altitudine.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Acuzații de colaborare cu regimul nazist

După înfrângerea germană în mai 1945, Strughold a fost plasat sub arest la domiciliu de către armata britanică în Göttingen. Strughold ar fi pretins ulterior autorităților aliate că, în ciuda poziției sale influente în cadrul Serviciului Medical al Luftwaffe și a participării la conferința medicală din octombrie 1942 de la Nürnberg, el nu avea cunoștință despre atrocitățile care erau comise la Dachau de către cei care erau în mod aparent subordonații săi. Strughold nu a fost ulterior acuzat de către Aliați, dar cu toate acestea, un memorandum din 1946 produs de personalul Proceselor de la Nürnberg îl includea pe Strughold printre cei treisprezece „persoane, firme sau indivizi implicați” în crimele de război comise la Dachau. În plus, mai mulți oficiali ai Luftwaffe asociați cu Institutul pentru Medicină Spațială al lui Strughold, inclusiv fostul său asistent de cercetare, Dr. Hermann Becker-Freyseng, și fostul său comandant, Oskar Schröder, au fost condamnați pentru crime împotriva umanității în legătură cu experimentele de la Dachau la Procesul Doctorilor de la Nürnberg din 1946-1947. În timpul acestor proceduri, Strughold și-a asumat mai multe declarații în favoarea colegilor săi acuzați.


După cel de-al Doilea Război Mondial, Dr. Strughold a devenit profesor de fiziologie și director al Institutului de Fiziologie al Universității din Heidelberg și șef științific al Centrului Aero-Medical al Forței Aeriene. Aici au fost concepute multe dintre primele concepte ale medicinei spațiale. Numirea sa în USAAF indica faptul că Aliații nu aveau rezerve cu privire la comportamentul său în timpul războiului. În această perioadă, Strughold a fost redactorul unei cărți realizate de USAAF, intitulată „German Aviation Medicine in World War II”, care a fost un rezumat al cunoștințelor din comunitatea medicală aerospațială. 

El a jucat un rol important în dezvoltarea costumului de presiune purtat de astronauții americani din primele etape. A fost unul dintre fondatorii Filialei de Medicină Spațială a Asociației Medicale Aerospatiale în 1950.

Biblioteca aero-medicală de la Brooks AFB a fost numită în onoarea lui în 1977, dar ulterior a fost redenumită deoarece documentele de la Tribunalul Penal de Război de la Nürnberg l-au legat pe Strughold de experimente medicale în care deținuții lagărului de concentrare de la Dachau au fost torturați și uciși.

Fotografia principală este oferită de Air Force Medical Service History Office.  Hubertus Strughold, aflat în centrul imaginii, lângă o cameră presurizată folosită pentru experimente ale medicinei spațiale la U.S. Air Force School of Aerospace Medicine of Falls Church, Va.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

8 februarie 1834: Se naște Dimitri Ivanovich Mendeleev, un promotor al educației științifice

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.