fbpx

10 februarie 1961: Este inaugurat oficial proiectul hidroelectric Niagara

În 1961, pe 10 februarie, proiectul Robert Moses Niagara Hydroelectric Power Station, cea mai mare instalație hidroelectrică din lumea occidentală de la acea vreme și dezvoltat în apropierea celebrei cascade, a fost inaugurat oficial. 

Energie curată pentru New York

Proiectul hidrocentralei Niagara Robert Moses, Lewiston (Robert Moses Niagara Hydroelectric Power Station, Lewiston, New York) este cel mai mare producător de electricitate din statul New York, furnizând până la 2,6 milioane de kilowați de electricitate verde.

Această energie curată este generată de două instalații, Centrala electrică Robert Moses Niagara și Centrala electrică Lewiston Pump Generating, cu un total de 25 de turbine acționate de 748.000 de galoane de apă pe secundă.

Centrala hidroelectrică Robert Moses Niagara este deținută și operată de Autoritatea Energiei din New York (NYPA – New York Power Authority). Centrala deviază apa de pe râul Niagara în apropiere de Cascada Niagara și returnează apa în partea inferioară a râului, în apropierea Lacului Ontario. Utilizează 13 generatoare cu o capacitate instalată de 2.525 MW (3.386.000 CP).

Numele centralei a fost dat în onoarea urbanistului newyorkez Robert Moses.

Robert Moses Niagara a fost construită pentru a înlocui producția de energie pierdută în 1956 în urma prăbușirii Centralei Hidroelectrice Schoellkopf, o centrală hidroelectrică învecinată.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Pentru realizarea hidrocentralei s-au folosit tehnologii și materiale revoluționare, eficiente și, așa cum a declarat președintele John F. Kennedy, a fost „un exemplu al eficienței și hotărârii poporului american pentru întreaga lume”.


Urmăriți discursul susținut de John F. Kennedy cu ocazia lansării oficiale a proiectului centralei hidroelectrice Niagara Robert Moses


Povestea contaminării zonei în care se află centrala

În timpul anilor ’80, Autoritatea pentru Energie din New York a început un proiect de extindere a centralei, cunoscut sub numele de Proiectul FERC 2216 (Federal Energy Regulatory Commission). În scurt timp, proiectul a fost oprit din cauza descoperirii substanțelor chimice periculoase precum dioxinele, care au fost depozitate în subteran de către companiile chimice care dețineau terenul. A fost intentat un proces civil în statul New York împotriva Autorității pentru Energie din New York, Occidental Petroleum, Hooker Chemicals, Bechtel Corporation și Parsons Brinckerhoff, care a fost soluționat în afara instanței în 1999. Testele ulterioare efectuate în apropierea rezervoarelor din Lewiston, în apropierea proiectului, confirmă încă prezența mercurului și a contaminării organice, ceea ce restricționează pescuitul și consumul de pește.


În timpul construcției, au fost excavați peste 12 milioane de metri cubi de rocă și douăzeci de muncitori au murit. Construcția a fost finalizată în 1961.

Când a fost deschisă în 1961, a fost cea mai mare instalație hidroenergetică din lumea occidentală.

Centrala Robert Moses Niagara Hydroelectric Power Station a fost inclusă în 2017 în Registrul Național American al Locurilor Istorice.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și

9 februarie 1949: Ia ființă primul Departament de Medicină Spațială din Statele Unite

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.