fbpx

8 lucruri pe care orice copil cu dislexie și-ar dori să le știi

Diana Mocanu, director general Editura Gama

Rușinea pe care o simt copiii cu dislexie atunci când trebuie să citească cu voce tare este reală. Și va rămâne cu ei o viață întreagă. Așa că să ceri unui copil cu dislexie să facă asta este cu adevărat o pedeapsă. Așa cum este și impresia că sunt leneși sau proști, când de fapt copiii cu dislexie au un IQ peste medie și numeroase abilități care îi ajută să aibă succes la școală. 

Care este cea mai potrivită abordare? Iată pentru început opt lucruri pe care orice copil cu dislexie și-ar dori să le știi:

 1. Nu sunt leneș. Am doar nevoie de timp pentru a termina lucrurile.
 2. Sunt dislexic, dar am multe abilități care mă ajută să excelez.
 3. Mă ajută foarte mult să primesc informația fragmentată.
 4. Îmi dau toată silința, dar uneori mă frustrează că nu pot mai mult. Te rog să fii răbdător cu mine.
 5. Dislexia nu îmi afectează doar abilitatea de a citi.
 6. Mă ajută mult să am la îndemână remindere vizuale, pentru că uneori e greu să îmi amintesc totul.
 7. Îmi place să învăț într-un spațiu liniștit pentru că zgomotele îmi distrag atenția.
 8. Dislexia nu-mi definește nici personalitatea, nici ce vreau să devin.

Despre dislexie, dar și despre dificultățile de învățare cu care se confruntă copiii vom vorbi și miercuri, 10 noiembrie, în cadrul evenimentului online pe care îl organizăm împreună cu Editura Gama și Asociația București pentru Copii Dislexici. Invitați la eveniment vor fi:

Diana Mocanu, director general al Editurii Gama. Recunoscută drept un specialist în educație, Editura Gama este lider pe piața de carte în rândul editurilor pentru copii cu profil educațional, cu vânzări anuale de peste 1 milion de cărți. Toate produsele editoriale ale editurii au în comun conținutul educativ, prezentat într-o manieră atractivă, distractivă și incitantă pentru copii, care asimilează mult mai ușor informațiile „camuflate” în joc.

Diana MOCANU

Angela Ioan este actriță actriță la Teatrul Odeon Bucuresti din 1985, iar din 2014 președinte al Asociației București pentru Copii Dislexici. Principala misiune a asociației este să facă cunoscute specialiștilor, cadrelor didactice și părinților concept și instrumente actuale care să fie de un real ajutor în lucrul cu copiii cu dislexie sau dificultăți de învățare.

Angela IOAN

Raluca Dima, profesor în învățământul primar și prescolar în cadrul Școlii Primare CONIL, cu o experiență de 10 ani în învățământ și 5 ani în lucrul cu copii cu cerințe educaționale speciale. În prezent, coordonează activitatea de realizare și adaptare a programei scolare pentru copiii care întâmpină dificultăți de învățare.

Raluca DIMA

Florentina Gălbinașu este profesor logoped în centrul logopedic interscolar din 1997. În paralel cu activitatea practică este preocupată de dezvoltarea unor instrumente de lucru, colaborând în calitate de coautor la elaborarea mai multor publicații (8 Log, Ne jucăm și corectăm vorbirea – ghid pentru preșcolari și ghid pentru școlarii mici, Dictionar logopedic). În contextul pandemic a contribuit la realizarea de resurse online, precum lecții Livresq, și a colaborat la dezvoltarea platformei Logopedix.

Florentina GĂLBINAȘU

George Rotaru este învățător în cadrul Little London International Academy, cu o experiență de peste 30 de ani ca îndrumător al elevilor de învățământ primar, implicat în proiecte educaționale și umanitare.

George ROTARU

Înscrie-te gratuit la eveniment, aici: Super Dys – Ce este dislexia și cum îi ajutăm pe copii să învețe ușor

Evenimentul face parte din campania inițiată de Editura Gama- Super Dys – Ce este dislexia și cum îi ajutăm pe copii să învețe ușor, odată cu lansarea proiectului educațional Super Dys, care include o serie complexă de instrumente de învățare dedicate copiilor cu dificultăți de citire și al cărui scop este să le redea copiilor încrederea în capacitatea lor de a citi și de a înțelege ceea ce citesc.

Noul proiect este o continuare firească a misiunii Editurii Gama de a le oferi copiilor, părinților și cadrelor didactice instrumente care să transforme procesul de învățare într-unul ușor și plăcut. Primele colecții lansate — Clubul Dys, Citesc ușor, #DYS_CLASIC, Fabulele lui Esop – conțin cărți ce răspund nevoilor specifice ale copiilor dislexici și, în același timp, înlesnesc și efortul de lectură al oricărui cititor începător.

1 comment

 1. Jinaru spune:

  Îmi doresc sa particip

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *