fbpx

Editura Gama lansează Super Dys – Ce este dislexia și cum îi ajutăm pe copii să învețe ușor

În fiecare clasă există cel puțin un elev cu dificultăți în înțelegerea literelor sau a cifrelor, spun statisticile. La prima vedere, procentul poate să nu pară îngrijorător. Realitatea din școli ne arată însă că procesul educațional pentru copiii cu dislexie sau care se confruntă cu dificultăți de învățare este unul extrem de dificil, iar problemele – diverse: de la lipsa metodelor și tehnicilor speciale care să îi ajute cu adevărat până la rușinea pe care o simt atunci când trebuie să citească cu voce tare și frustrarea care îi cuprinde la auzul sfatului „trebuie să muncești mai mult”.

Cum îi ajutăm pe copii să își recâștige încrederea în capacitatea lor de a citi, de a înțelege cu ușurință orice text și, astfel, de a obține rezultate bune la școală și care sunt cele mai potrivite instrumente și metode educaționale? 

Editura Gama își propune să găsească răspuns la aceste întrebări miercuri, 3 noiembrie, de la ora 19.00, în cadrul evenimentului online Super Dys – Ce este dislexia și cum îi ajutăm pe copii să învețe ușor, care va reuni logopezi, psihopedagogi, cadre didactice și părinți. Evenimentul este organizat în parteneriat cu EducațiePrivată.ro și Asociația București pentru Copii Dislexici (ABCD).

Înscrie-te gratuit la eveniment, aici.

Ce este dislexia și cum îi ajutăm pe copii să învețe ușor

Dislexia afectează 20% din populația la nivel global și reprezintă peste 80% dintre problemele de învățare. Deși nu este o „boală” și nu are legătură cu nivelul de inteligență, este important de menționat că dislexia este diagnosticată în urma unei evaluări complexe realizată de specialiști (medici, psihologi, neuropsihologi, logopezi, psihopedagogi) care urmăresc pragurile de dezvoltare a copilului. Tocmai de aceea, este necesar ca depistarea să fie timpurie, pentru a găsi cele mai potrivite soluții de ameliorare.

Principalele semne care ne pot arăta dacă un copil se poate confrunta cu dislexie sunt faptul că începe să vorbească târziu, nu învață ușor cuvinte noi, are dificultăți în a rosti corect cuvintele (inversează sunetele sau confundă cuvintele care sună la fel), nu își amintește sau îi este greu să numească litere, numere și culori, învață greu rime. Apoi, când ajunge la școală, observăm că nu reușește mereu să înțeleagă ce aude sau ce citește, găsește greu cuvântul potrivit și are dificultăți în formularea răspunsurilor, confundă litere sau cuvinte, are dificultăți de scriere și are nevoie de mult timp pentru a rezolva sarcinile de scriere și citire, pe care adesea le evită.

Copiii care se confruntă cu dislexie nu pot învăța cu ajutorul metodelor clasice, ci au nevoie de metode și instrumente speciale care să îi ajute să înțeleagă și să asimileze informațiile ușor.  Și de foarte multă răbdare, acceptare și înțelegere, așa cum ne povestește Ioana Marinescu, autoarea blogului Copilul meu dislexic. „Când ai un copil dislexic, fiecare zi este un test al răbdării. Dar cu perseverență, înțelegere și iubire poți realiza, puțin câte puțin, aproape toate lucrurile la care înainte nici nu visai! Doar un părinte care luptă împreună cu copilul lui poate înțelege importanța și celor mai mici victorii. Copiii dislexici sunt la fel ca ceilalți copii. Au nevoie de aceleași lucruri, dar cel mai mult de iubire, de acceptare și de înțelegere. Copiii dislexici nu trăiesc într-o lume a lor, copiii dislexici fac parte din viața noastră și de noi depinde cel mai mult cum vor înțelege această lume.”

Patru noi colecții de cărți dedicate copiilor cu dificultăți de învățare

Pentru a le veni în ajutor copiilor, părinților și cadrelor didactice, Editura Gama a inițiat proiectul educațional Super Dys, care include o serie complexă de instrumente de învățare dedicate copiilor cu dificultăți de citire și al cărui scop este să le redea copiilor încrederea în capacitatea lor de a citi și de a înțelege ceea ce citesc.

Noul proiect este o continuare firească a misiunii Editurii Gama de a le oferi copiilor, părinților și cadrelor didactice instrumente care să transforme procesul de învățare într-unul ușor și plăcut. Primele colecții lansate — Clubul Dys, Citesc ușor, #DYS_CLASIC, Fabulele lui Esop – conțin cărți ce răspund nevoilor specifice ale copiilor dislexici și, în același timp, înlesnesc și efortul de lectură al oricărui cititor începător.

„Micuții noștri cititori deprind cu drag cititul cu ajutorul cărților Gama. Dar copiii care învață ușor, fără eforturi, să citească fluent, nu sunt singurii care au nevoie de cărți. Procentul copiilor care se confruntă cu dificultăți în citire este tot mai ridicat: unul din cinci copii poate suferi de dislexie. Din păcate, aceste dificultăți sunt adesea ignorate sau puse, în cel mai blând caz, pe seama unei lipse de interes pentru lectură. Or, acest lucru nu este adevărat. Copiii care suferă de dislexie și care ajung să citească fluent folosesc, adesea, strategii alternative de lectură, care să îi ajute să parcurgă ușor textul. În colecțiile Gama care vor apărea cu eticheta #Super_DYS ne-am gândit să le venim în întâmpinare tocmai cu astfel de strategii.” – Diana Soare, redactor-șef al Editurii Gama

Colecțiile lansate în această primă etapă se adresează copiilor din clasele primare – vârsta cea mai dificilă și cea mai importantă pentru transformarea unui cititor cu dificultăți într-unul pasionat. 

  • Cărțile din colecția #DYS_CLASIC prezintă o variantă adaptată a celor mai cunoscute opere din literatura clasică universală. Prezentarea personajelor și marcarea replicilor lor prin pictograme, fontul adaptat pentru diferențierea rapidă a literelor și rigla de urmărire a rândurilor ajută copilul să citească mai repede și mai ușor, iar întrebările de la finalul fiecărui capitol verifică înțelegerea textului.
  • Titlurile din colecția Clubul Dys se adresează școlarilor mici și povestirile au o oarecare legătură, cu personaje pe care le urmărim de la o carte la alta. Înțelegerea este înlesnită de aceste legături și de referințele comune. Prin urmare, cititorul se simte expert. Poate să treacă ușor de la o poveste la alta și, astfel, să citească mai repede și mai bine. 
  • Concepută de învățători și de logopezi specializați în ameliorarea dificultăților de învățare, colecția Citesc ușor este un suport valoros când aceste probleme sunt mai accentuate (tulburări precum dislexia sau disfazia). Poveștile sunt adaptate intereselor copiilor de această vârstă, nu doar capacității lor de lectură. Personajele sunt puține, iar vocabularul, care se află la începutul fiecărui capitol, are rol de mic dicționar. Cărțile conțin activități de lectură și o riglă specială, pentru a ușura citirea.
  • Fabulele lui Esop sunt o colecție de povești cu fir narativ simplu, din care se desprinde cu ușurință o morală, ceea ce le face foarte potrivite ca prime lecturi ale cititorilor începători. Datorită fontului special Dyslexie, sunt recomandate și copiilor mai mari care citesc cu dificultate.

 

Editura Gama – lider pe piața de carte în rândul editurilor pentru copii cu profil educațional

Recunoscută drept un specialist în educație, Editura Gama este lider pe piața de carte în rândul editurilor pentru copii cu profil educațional, cu vânzări anuale de peste 1 milion de cărți. În cei aproape 30 de ani de la fondare, Gama a publicat peste 1200 de titluri în aproape 250 de colecții. În ultimii ani, editura a lansat anual peste 150 de noutăți. Tirajul estimativ al titlurilor publicate de la înființare depășește 10 milioane de cărți, iar cele mai populare colecții sunt „Învăț să citesc!®”, „EduCard®” și „Scrie și șterge!®”.

Gama a fost prima editură din România care a publicat ghiduri de activități Montessori și care a creat materiale educaționale specifice acestei pedagogii.

În ultimii ani, două divizii au fost inițiate sub umbrela brandului principal: Gama Imago (axată pe ficțiune pentru copii și adolescenți) și Gama Parentis (dedicată părinților care au nevoie de sfaturi concrete pentru stimularea dezvoltării copiilor). Toate produsele editoriale ale editurii au în comun conținutul educativ, prezentat într-o manieră atractivă, distractivă și incitantă pentru copii, care asimilează mult mai ușor informațiile „camuflate” în joc.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *