fbpx

65 de ani de când Franța a interzis alcoolul în cantinele școlare. Până atunci, elevii primeau vin la masă

Sursă foto: beaux-vins.com

În urmă cu 65 de ani, Franța a interzis alcoolul în cantinele școlare. Abia în 1956, Ministerul Educației a decis că elevii nu mai pot primi vin la masă, așa cum li se permitea până atunci.

France Info a publicat pe pagina sa de TikTok un scurt film în care amintește de această practică.

@franceinfo

Il y a 65 ans, l’Education nationale décidait d’interdire l’alcool à la #cantine 🍷🚫 #cestlarentree #historique #tiktokacademie

♬ son original – Franceinfo

Efectele alcoolului asupra copiilor sunt foarte grave: întârzieri de creștere și dezvoltare, leziuni cerebrale sau hepatice sunt doar câteva dintre acestea. Cu toate acestea, părinții și chiar autoritățile din Educația Națională a Franței nu au fost întotdeauna conștiente de acest lucru. Până în 1956, vinul era servit copiilor la cantină, fără ca cineva să se supere, amintește și publicația Mediste.

„Comitetul național de promovare a vinului [creat în 1931 Nota redactorului], care a fost plasat sub egida statului, a făcut tot posibilul pentru a promova consumul de vin în școli. Unul dintre obiectivele sale prioritare au fost copiii”, a relatat Stéphane Le Bras pentru Planet.fr.

Ministerul Educației Naționale a pus capăt acestei „tradiții franceze” în august 1956. O circulară preciza că elevilor cu vârsta sub 14 ani nu li se mai permite să bea băuturi alcoolice în timpul școlii.

Cu toate acestea, dacă vârsta lor era mai mare de 14 ani,, elevii puteau continua să-și potolească setea cu „băuturi care nu conțin mai mult de trei grade de alcool”, dacă aveau consimțământul părinților. Documentul mai preciza: că, în aceste cazuri, minorii aveau voie să bea „nu mai mult de o optime de litru” de vin îndoit cu apă per elev, bere sau cidru ușor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *