fbpx

500 de studenți de la Universitatea Transilvania din Brașov, drumeție riscantă pentru prezențe la sport

Studenții de la Universitatea Transilvania din Brașov își pot echivala orele de sport, care sunt obligatorii, dacă merg în drumeție pe munte. Excursia organizată în weekend-ul 8-9 aprilie se putea încheia rău după ce site-ul universității, unde se fac înscrierile, a avut erori și profesorii au întâmpinat 500 de persoane în masivul Piatra Mare, în loc de 100. Mai mult, în zonă ninsese puternic, iar la coborâre unii dintre participanți s-au întâlnit cu un urs.

Studenții de la Universitatea Transilvania au mers neechipaţi pentru traseul pe teren accidentat, acoperit cu gheaţă şi zăpadă, și au avut alături doar patru profesori supraveghetori, a căror grijă principală a fost lista de prezenţă, potrivit Observator. Mai mult, deşi excursia era organizată într-o zonă periculoasă, frecventată de urşi din masivul Piatra Mare, Jandarmeria Montană si Salvamontul nu au fost anunţate de prezenţa sutelor de persoane. „Ieri am fost vreo 500 de oameni. Şi azi am fost tot atât, doar că ne-au urcat deja pe grupuri”, a declarat un student pentru sursa citată.

Organizatorii drumeției recunosc că au fost luaţi pe nepregătite de defectarea platformei de programare a orelor de sport, dar şi de zăpada de pe munte. „Nu ne-am aşteptat, ne-a luat şi pe noi prin surprindere. Nu ne-am aşteptat să vină aşa de mulţi studenţi şi nu era planificată zăpada pe traseul ăsta”, a declaratIon Turcu, decan al Facultății de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane de la Universitatea Transilvania din Brașov.

N-au luat în calcul nici pericolele care puteau să apară pe traseu, unde vizitele urşilor sunt frecvente. Ultima prezenţă a sălbăticiunilor fusese semnalată chiar sâmbătă, în timp ce grupul de studenţi cobora de pe munte, iar una dintre persoane a sunat la 112.

„Putem spune că este destul de mare grupul şi, pentru un aşa grup, să-l ţii sub supraveghere este greu. În general, în zona montană, cam maximum şapte, opt persoane pentru un ghid se recomandă”, spune Alexandru Nagy, Serviciu Judeţean Salvamont Braşov.

„În măsura în care noi suntem înştiinţaţi şi primim o solicitare, în funcţie de numărul de persoane care ni se comunică. În această situaţie, putem spune că răspunderea aparţine fiecăruia”, a precizat Ion Zaharia, purtător de cuvânt Inspectoratul de Jandarmi Braşov, pentru Observator.

Salvamontiştii spun că o drumeţie pe un astfel de traseu accidentat se poate face în siguranţă doar cu beţe de drumeţie, îmbrăcăminte adecvată de iarnă şi crampoane care se leagă peste bocanci.

1 comment

  1. Maria spune:

    Ehe….anul trecut noi ce am fost la sport pe Postavaru am fost la numar 60 cu o singura profesoară ce a coborât cu telecabina iar noi am ramas singuri sa coboram sa ne intalnim cu dansa in parcare sa ne dea prezentele. Am fost opriti de jandarmeria montana ( ce a fost sesizata de schiorii si ceilalti oameni de pe partii care se uitau la noi ca la gradina zoo) au venit la noi ( noi ne intersectam atat la urcare cat si la coborare cu partiile pline de schiori si etc ce veneau cu viteza si profesoara ne punea ca la curse sa le trecem rapid sa facem slalom printre ei ) si tot noi eram cat pe ce sa ne luam amenzi de pana la 1000 lei fiecare in parte. Noroc cu domnul jandarm care a sunat-o pe dna Profesoara si ne-a spus ca dansa e aproape de parcare ca a coborat cu telecabina pe motiv(minciuna sa se scape) ca cineva si-a sucit glezna, dar noi eram toti 60 si la urcare si la coborare. Ne numarasera pana si jandarmii……si-au facut cruce cand ne-au văzut ca echipament si pregatire si eram un pericol pt ceilalți de pe partii (mai ales ca mulți erau in adidasi sau tenesi si treniguri pe zapada aia ) Pana la urma au blocat 2 partii si ne-au lasat sa ne dam pe geci cine avea geaca restul pas cu pas usurel la vale ca sa ajungem mai rapid jos 🤣. A fost o experienta frumoasa dar foarte periculoasa. Daca tot se fac excursii sa se anunte macar jandarmeria montana. Rusine Universitatea Transilvania pt punerea in pericol a studenților pt 2 prezente la sport.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.