fbpx

31 august 1909: Prima chemoterapie testată cu succes

Înainte de a începe primele teste de chemoterapie, omul de știință Paul Ehrlich, câștigător al premiului Nobel pentru Medicină, i-a dat asistentului său, Sahachiro Hata, doi compuși organici de arsenic pentru a-i testa ca tratament împotriva sifilisului cauzat de Treponema pallidum. Microorganismul respectiv nu putea fi crescut într-un mediu de cultură, dar Hata a fost primul care a descoperit cum să infecteze iepuri, astfel încât să producă sifilis.

chemoterapie testată succes

Paul-Ehrlich și Sahachiro-Hata

După mai multe experimente, Hata a anunșat că a avut succes cu substanța pe care a denumit-o ”Preparation 606”- cel de-al 606-lea produs chimic dezvoltat de echipa lui Ehrlich. Pe 31 august 1909, Ehrlich l-a privit pe Hata cum injecta ”Peparation 606” într-un iepure afectat de ulcerații produse de sifilis. A doua zi, iepurele nu mai avea nicio treponemă, iar, după o lună, ulcerațiile erau vindecate. Astfel, sifilisul a fost prima boală cauzată de un microorganism care a putut fi vindecată cu ajutorul chemoterapiei, cuvânt inventat tot de Paul Ehrlich.

Citește și

30 august 1831: Charles Darwin acceptă să fie naturalist pe Beagle

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.