fbpx

20 noiembrie 1979: Transfuzie cu sânge artificial, din motive religioase

Image by Ahmad Ardity from Pixabay

Pe 20 noiembrie 1979, la Spitalul Universității din Minnesota, USA, a fost realizată prima transfuzie la om cu „sânge artificial”. A fost administrat Fluosol, un produs dezvoltat în Japonia și care deja fusese utilizat acolo în aproximativ 50 de cazuri de urgență. Pacientul din Minnesota a primit aproape 3 litri din Fluosol, după ce a refuzat o transfuzie de sânge uman din motive religioase.

Aprobarea de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a unor astfel de substanțe chimice pentru utilizare obișnuită era încă departe de fi realizată, dar chirurgul din Minnesota, care avea grijă de pacientul care era membru al confesiunii creștine Martorul lui Iehova, a reușit să obțină aprobarea F.D.A. în câteva ore, în conformitate cu politicile agenției care permit excepții.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro


Potrivit New York Times, un oficial al F.D.A. a declarat că aprobarea a venit ca urmare a refuzului de transfuzie cu sânge uman din motive religioase. Ziarul mai notează că „Martorii lui Iehova refuză transfuziile din cauza mai multor texte biblice – de exemplu, Leviticul 17:11-12: ‘Căci viața trupului este în sânge. . . . Prin urmare . . . niciun suflet dintre voi să nu mănânce sânge.’ Martorii lui Iehova nu au obiecții față de . . . tratamentul medical, dar cred că menținerea vieții prin transfuzie echivalează cu a mânca sânge.”

Martorii lui Iehova, care în Statele Unite ale Americii numără peste jumătate de milion de mebri, iar la nivel mondial mai mult de 2 milioane, cred că transfuzia de sânge uman este interzisă în Biblie. 


Pe baza diferitelor texte biblice, ei cred că sângele reprezintă viața și este sacru în fața lui Dumnezeu. Odată scurs dintr-un corp, singurul scop pentru care Dumnezeu a autorizat utilizarea sângelui este ispășirea păcatelor. Atunci când un creștin se abține de la sânge, el exprimă în mod efectiv credința că doar sângele vărsat al lui Isus Hristos îl poate mântui cu adevărat și-i poate salva viața. Această doctrină a fost introdusă în 1945 și a suferit unele modificări de atunci.
Membrii grupului care acceptă voluntar o transfuzie și nu se pocăiesc sunt considerați că s-au dezis de grup prin abandonarea doctrinelor sale și ulterior sunt excluși din confesiune.


Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.


Poate te interesează și:

19 noiembrie 1956: S-a născut Eileen Marie Collins, prima femeie astronaut comandant de navetă spațială

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.