20 decembrie 1590: Moare Ambroise Paré

 

Ambroise Paré s-a născut în 1510, în Franța și a fost un medic chirurg, specialist mai ales în rănile de război.

Atunci când soldații erau răniți, metoda tradițională de a-i trata era cu ulei încins, deoarece se credea că acele răni sunt otrăvitoare pentru corp. Paré a încercat, în schimb, alt tratament, un amestec făcut de el din gălbenuș de ou, ulei de trandafir și terebentină. După câteva zile, Paré a observat că soldații tratați cu ulei încins erau în agonie, pe când cei tratați de el erau deja vindecați.

Tot el a reintrodus și ligaturile în locul cauterizarilor și amputarilor. Metodele folosite până atunci pentru a opri sângerarea în timpul unei amputari, cum ar fi aplicarea unui fier încins aspura zonei afectate, nu dădeau roade, câteodată chiar provocând moartea pacientului din cauza șocului. El a fost și cel care a studiat fenomenul “membrelor fantomă”, membrele pe care soldații încă le puteau simți după amputare și a ajuns la concluzia (care s-a demonstrat mai târziu a fi corectă) că această senzație pornește din creier, nu din corp. În 1542, după multe încercări de a găși un glonț în umărul unui soldat, Paré l-a rugat să se poziționeze astfel încât să recreeze momentul în care a fost împușcat. Glonțul a fost găsit imediat.

Paré a devenit medicul chirurg regal al monarhilor Henric al II-lea, Francisc al al II-lea, Carol al IX-lea și Henric al III-lea. A fost unul dintre cei mai de seamă chirurgi din Europa Renascentistă și este considerat unul dintre pionierii chirurgiei moderne și ai medicinii militare.