fbpx

21 decembrie 1937: Apare primul film de animație

“Albă ca Zăpada și Cei 7 Pitici” a fost primul film complet de animație care a apărut și primul film de animație pe care l-a produs Disney. A fost bazat pe basmul scris de Frații Grimm și adaptat de Dorothy Ann Blank, Richard Creedon, Merril De Maris, Otto Englander, Earl Hurd, Dick Rickard, Ted Sears si Webb Smith.

Disney a început să lucreze la film în 1934, iar în iunie, Walt Disney a anunțat The New York Times că va produce un film de lung metraj în locul celor scurte de până atunci.  Înainte de “Albă ca Zăpada și Cei Șapte Pitici”, studioul Disney a produs doar scurt metraje animate cu Mickey Mouse și Silly Symphonies. Disney spera să-și extindă prestigiul și veniturile prin trecerea la lung metraje și a estimat că “Albă ca Zăpada” ar putea fi produs cu un buget de 250.000 de dolari, fiind de 10 ori cât bugetul folosit până atunci pentru o producție animată.

“Albă ca Zăpada” a fost prima producție animată din istoria cinematografiei, iar asta a însemnat că Walt Disney a trebuit să lupte pentru a duce filmul la bun sfârșit. Fratele și partenerul său de afaceri, Roy Disney și soția să, Lillian, au încercat să-l convingă să n-o facă, iar industria cinematografică de la Hollywood s-a referit la film că fiind “Nebunia lui DIsney”. Și-a ipotecat  casa pentru a contribui la finanțarea producției filmului, care în cele din urmă a ajuns la un cost total de 1.488.422,74 de dolari, o sumă enormă pentru un film în 1937.

Contrar gurilor rele, filmul a fost un succes. A înregistrat câștiguri de 8 milioane de dolari doar în timpul lansării sale. La cea de-a 11-a ediție a Premiilor Oscar, producătorul Walt Disney a primit Premiul Onorific Oscar pentru film. În 1989, Biblioteca Congresului Statelor Unite a desemnat “Albă ca Zăpada și cei 7 Pitici”  drept un film “semnificativ din punct de vedere cultural, istoric și estetic” și l-a selectat pentru conservare în Registrul Național al Filmului. Institutul American de Film l-a plasat printre cele mai mari 100 de filme americane, iar în 2008 l-a numit “cel mai mare film animat american al tuturor timpurilor.” Filmul a avut atât de mult succes, încât au fost deschise parcuri de distracții cu tematica “Albă ca Zăpada”, s-au produs jocuri video și s-a bucurat și de un musical pe Broadway. Este în top 10 cele mai de succes filme de box office din America de Nord.