fbpx

17 aprilie 1790: Moare Benjamin Franklin

Benjamin Franklin a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din istorie, cu contribuții importante în diverse domenii precum fizica, electricitatea și meteorologia. Născut în 1706 pe 17 ianuarie în Boston, Franklin a fost un om cu multiple talente, fiind cunoscut nu doar pentru descoperirile sale științifice, ci și pentru activitatea sa de politician și om de stat, fiind considerat unul din fondatorii Statelor Unite ale Americii.

Una dintre contribuțiile cele mai proeminente ale lui Benjamin Franklin în domeniul științei a fost experimentul său cu zmeiele și electricitatea. Prin intermediul unui experiment simplu, el a demonstrat că fulgerul este o formă de electricitate și a inventat paratrăsnetul, un dispozitiv care protejează clădirile de descărcările electrice.

Ca om de știință, studiile sale în domeniul electricității l-au consacrat ca o figură importantă în Iluminismul american și în istoria fizicii. De asemenea, a cartografiat și a denumit curentul oceanic cunoscut și astăzi ca Golf Stream.

Numeroasele sale invenții importante includ paratrăsnetul, ochelarii cu lentile bifocale și soba Franklin.

El a fondat multe organizații civice, printre care Compania de Bibliotecă, primul departament de pompieri din Philadelphia și Universitatea din Pennsylvania.

Serie de timbre | 1918

Franklin a câștigat titlul de „The First American” pentru activitatea sa timpurie și neobosită în promovarea unității statului american colonial.

Definitoriu pentru etosul american, Franklin a fost numit „cel mai talentat american al vremii sale și cel mai influent în inventarea tipului de societate pe care America avea să o devină”.


Ce-ar fi viața fără știință? Unde-am fi fost fără mărul lui Newton? Fără baia lui Arhimede – după care se spune că a strigat ”Evrika”? Lumea de azi ar arăta diferit, pentru că impactul științei asupra vieții noastre este uriaș. De aceea, Școala Evrika a ales o metodă de predare cu sens, axată pe informațiile esențiale, lăsând suficient loc pentru creativitate, inițiativă, curaj, imaginație și sete de cunoaștere. Dacă sunteți curioși, intrați pe www.scoala-evrika.


La vremea lui, Franklin era extrem de cunoscut și de influent în Europa. Franklin a fost cel care i-a convins pe englezi să retragă „Legea timbrului”, respectiv i-a convins pe francezi să intervină în Războiul de Independență al Statelor Unite de partea acestora. În Statele Unite ale Americii, a fost unul din semnatarii de frunte ai Declarației de Independență a Uniunii și al Constituției americane. A fost ambasador în Anglia și apoi în Franța și secretarul Adunării din Pennsylvania.

A primit titlul de Doctor în Științe din partea Universității St. Andrews.

Bancnota de 100 de USD, seria din 2009

Viața și moștenirea sa de realizări științifice și politice, precum și statutul său ca unul dintre Părinții Fondatori cei mai influenți ai Americi l-au făcut pe Franklin să fie onorat timp de mai bine de două secole după moartea sa pe bancnota de 100 de dolari și în numele navelor de război, multe orașe și comitate, instituții de învățământ și corporații, precum și în numeroase referințe culturale și un portret în Cabinetul Oval.

Mai mult de 30.000 de scrisori și documente ale sale au fost adunate în Colecția Benjamin Franklin.

Benjamin Franklin a avut o contribuție semnificativă la progresul științific al umanității, in special în domeniile electricității și meteorologiei. Cunoștințele și inovațiile sale au deschis noi orizonturi în înțelegerea naturii și au influențat dezvoltarea științei moderne.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și

16 aprilie 1947: Efectul de „zoom” este adăugat camerelor de televiziune

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.