fbpx

13 noiembrie 1971: Mariner 9 devine primul satelit artificial al unei planete

Mariner 9 a fost prima navă spațială trimisă de NASA care și-a dus la bun sfârșit misiunea și a schimbat cu totul percepția asupra planetei Marte. Deși au avut loc mai multe încercări de a trimite o navă fără pilot pentru a studia planeta, acestea nu au reușit să surprindă ceea ce NASA își dorea. Astfel, navele Mariner 8 și 9 au fost pregătite pentru a pleca împreună. În ciuda pregătirii minuțioase, Mariner 8 a avut o misiune de doar 6 minute înainte de a se prăbuși în Atlantic, la 560 de km de Puerto Rico.

 

 

După ce Mariner 9 a ajuns în spațiu și și-a început misiunea, multe descoperiri au fost făcute prin intermediul satelitului artificial, căruia nu i-a luat decât 15 minute să intre în orbita lui Marte. Prima descoperire au fost furtunile de nisip de pe Marte, pe care cei de la NASA le suspectau, dar era prima oară când puteau fi observate de aproape.

După 349 de zile în spațiu, Mariner 9 a transmis 7329 de imagini, acoperind 85% din suprafața planetei, spre deosebire de navele anterioare, care au transmis mai puțin de 1000 de imagini și care au acoperit o suprafață mult mai mică. Imaginile conțineau cratere, vulcani, cețuri și, cel mai important, eroziuni provocate de apă și vânt.

În onoarea descoperirilor făcute, lanțul de canioane Valles Marineris a fost numit după navă. Aceasta va rămâne în orbita lui Marte până în 2022.