fbpx

Metode de depistare a cancerului de sân

Metode de depistare a cancerului de sân

interviu cu dr. Ana Maria Craioveanu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

 

Care sunt investigațiile necesare și recomandate pentru prevenirea cancerului la sân?

Screening-ul pentru cancerul de sân ajută la depistarea tumorilor care sunt prea mici pentru a fi palpate. Metoda de screening este mamografia (digitală) care se recomandă femeilor începând cu  vârsta de 40 ani. Pentru femeile tinere, cu vârsta până în 40 de ani, investigația utilizată pentru evaluarea mamară este ecografia de sân.

Examinarea RMN mamară este folosită în screeningul pacientelor cu risc înalt de a dezvolta cancer de sân (care au în famile mama, sora sau bunica cu cancer de sân) sau pentru stadializarea unui cancer mamar deja diagnosticat.

Cât de des trebuie să mergem la control și să facem investigațiile?

Examinarea sânului prin palpare trebuie efectuată de medicul ginecolog cel puțin o dată pe an, ecografia mamară se efectuează o dată pe an mai ales la femeile cu modificări existente în urmărire, iar după vârsta de 40 ani este bine să se efectueze o examinare mamografică odată la 2 ani.

În ce măsură sunt eficiente examenele profilactice pentru tratarea cancerului la sân?

Cancerul de sân este o afecțiune vindecabilă dacă este depistată în stadii incipiente. Cu cât depistarea este mai rapidă, cu atât mai eficient este tratamentul. Screening-ul nu previne dezvoltarea cancerului de sân, dar ajută la depistarea bolii în stadii incipiente, când șansele de reușită a tratamentului sunt mult mai mari.

Există verificări pe care le putem face și acasă?

Este util ca femeile să învețe să își palpeze sânii.

Autoexaminarea sânilor se face în primele 5 zile dupa terminarea sângerării menstruale. În cazul femeilor care nu mai au ciclu (la menopauza, în sarcina sau în cursul lactației după naștere), palparea se face în aceeași zi a fiecarei luni. La bustul gol, cu mâinile încălzite se evaluează aspectul sânilor și se palpează ambii sâni, mamelonului și axila (zona de sub braț). Metoda autoexaminării sânilor trebuie aplicată de orice femeie începând cu vârsta de 18 ani, pe parcursul întregii vieți. Rolul acestei examinări este ca femeia să se obișnuiască cu forma și structura propriilor sâni. Repetată în fiecare lună, această examinare va devenii rutină, pacienta își va cunoaște foarte bine structura sânului și va identifica rapid orice modificare.

Există segmente de vârstă mai predispuse la dezvoltarea tumorilor la sân?

Incidența maximă a afecțiunii este la grupa de vârstă 45-60 ani, dar statistic 1 din 8 femei poate dezvolta cancer de sân până la vârsta de 75 ani. În ultimii 10 ani se observă o creștere importantă a incidentei afecțiunii la grupa de vârsta 30-45 ani.

Care sunt cele mai frecvente mituri pe care, în activitatea dumneavoastră profesională, le-ați auzit legat de acest subiect?

Pacientele se feresc să se expună mamografiei considerând ca aceasta iradiază.  Deși este o investigație care folosește raze X, presupune o doză minimă de iradiere care are un risc extrem de scăzut să ducă la apariția cancerului de sân. S-a stabilit ca iradierea din timpul unei mamografii este echivalentă cu iradierea cosmică “încasată” în timpul unui zbor cu avionul de câteva ore. Mituri precum: biopsia mamară determină metastaze, am sânii mici nu pot avea probleme, nimeni în familie nu are cancer de sân deci nu pot avea nici eu sunt des întâlnite și de obicei vin din lipsa de informare.

Ce le poate ajuta pe femei să depășească inhibițiile și să înțeleagă importanța controlului periodic?

Educația și informarea din partea medicului de familie sau medicului ginecolog sunt esențiale. Nu în ultimul rând, campaniile de informare care s-au facut în ultimii ani, în special în luna octombrie, luna dedicată prevenției cancerului mamar, au ajutat foarte mult la conștientizarea importantei screeningului mamar în rândul pacientelor.

Rubrică susținută de REGINA MARIA, Rețeaua privată de sănătate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.