fbpx

12 august 1981: Este lansat primul calculator personal IBM PC

Pe 12 august 1981, la New York, International Business Machines (IBM) a prezentat primul computer personal, legendarul IBM 5150 PC, la un preț de bază de 1600 $ și ajungeau până la 3,600$, cu tot cu monitor. IBM a vândut aproximativ 35.000 de unități în 1981, dar cererea a devenit uriașă în scurt timp. În total, până în 1987, IBM a vândut cam trei milioane de bucăți.

PC-ul IBM era dotat cu sistem de operare MS DOS, creat de compania Microsoft. PC-ul avea un procesor 8088, 84 KB de memorie și un BIOS (sistem de baza de intrare și ieșire) realizat special pentru computer. Opțiunile de stocare erau pe dischetă de 5,25″, casetă și, mai târziu, pe hard disk.

floppy disk 5,25Floppy Disk 5,25″

IBM PC  a fost creat de către o echipă de ingineri și designeri sub conducerea lui Don Estridge la IBM Entry Systems Division din Boca Raton, statul Florida.

Unii afirmă că adevăratul strămoș al computerelor personale nu a fost acel PC produs de IBM în 1981 – așa cum se crede – ci un alt aparat numit Altair, care fusese lansat pe piață cu mare succes în 1975 de către compania Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), din Albuquerque, New Mexico.

MITS logo

Altair putea fi comandat și primit prin poștă; probleme mari nu avea – dacă nu luăm în seama faptul că venea sub formă unor componente pe care trebuia să le asamblezi personal. Ce se putea face cu această mașinărie? Nimic, trebuie s-o recunoaștem; asta până când doi adolescenți, pe nume Bill Gates și Paul Allen au scris pentru el o versiune de BASIC, cu care se puteau realiza calcule rudimentare.

MITS micro computerMITS Altair 8800 microcomputer

Alte surse afirmă ca HP lansează primul sau calculator personal, HP-85, în anul 1980.

Citește și:

11 august 1999: Ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.