fbpx

World Vision România: Şase drepturi ale copiilor de la sate, încălcate în fiecare zi

La 73 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, România încă nu le aplică pentru cei mai vulnerabili copii din mediul rural, semnalizează organizația World Vision România.

Potrivit sursei citate, România este primul loc în UE în privința procentului de oameni care trăiesc în risc de sărăcie și de excluziune socială (35.8%), iar în cazul copiilor situația stă și mai grav, cu un procent de 41.5%.

Tema din 2021 pentru Ziua Drepturilor Omului, celebrată în fiecare an pe 10 decembrie, este „egalitatea“. „Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi“, potrivit Art. 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului.  

 

„De 30 de ani World Vision România este alături de comunitățile cele mai vulnerabile de la sate. Vedem zilnic cum nerespectarea drepturilor omului, sub orice formă, are impactul cel mai dur asupra copiilor din mediile dezavantajate. Pentru copiii cei mai vulnerabili de la sate și familiile lor drepturile omului reprezintă un concept îndepărtat, nu realitatea pe care o trăiesc“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. 

 

World Vision România a realizat o sinteză cu principalele șase drepturi care nu sunt respectate pentru copiii din mediul rural: 

 • Dreptul la un trai decent  

România este primul loc în UE în privința procentului de oameni care trăiesc în risc de sărăcie și de excluziune socială (35.8%), potrivit Eurostat. La copii, situația stă și mai grav, cu un procent de 41.5%. În mediul rural sărăcia din rândul copiilor ajunge la extrem: unu din zece copii se duce seara flămând la culcare. 

Nici accesul la servicii medicale și la medicamente nu este mai facil pentru copiii de la sate: 70% dintre copiii între 5 și 12 ani nu au efectuat analize medicale anul trecut. Mai mult, 60% dintre familiile din mediul rural nu au suficienți bani pentru medicamente. 

 • Dreptul la educație 

Deși accesul la educație, gratuit, este un drept fundamental, copiii din satele României au încă multe obstacole de înfruntat când vine vorba de școlarizarea lor. Datele noastre din Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural“ arată că:  

 • 56% dintre elevii care termină clasa a VIII-a nu ajung la liceu din cauza lipsei de bani; 
 • unu din patru copii nu este ajutat de nimeni ca să facă temele acasă; 
 • unu din patru copii nu are acces întotdeauna la rechizitele de care are nevoie la școală; 
 • 17% dintre copii parcurg peste opt km zilnic pe jos ca să ajungă la școală; 
 • 8% dintre copii lipsesc uneori sau întotdeauna de la şcoală pentru că se duc să muncească. 

 • Dreptul la cultură 

Datele World Vision România mai arată că 38% dintre părinţii din mediul rural cumpără mai puţine cărţi pentru copii ca să facă economie pentru alimente, îmbrăcăminte și alte nevoi de bază. Însă nici în afara familiei accesul la cărți nu este încurajator. Șase din zece școli de la sate nu au bibliotecă, față de două din zece școli din mediul urban, potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Educației. 

 • Dreptul la participare

Mai mult de jumătate (54%) dintre copiii din mediul rural spun că n-au fost consultați nici măcar o dată legat de deciziile din timpul pandemiei, referitoare la educație – cum ar fi școala online sau vacanțele. Un procent similar de copii se declară dezamăgiți de adulți din această cauză, mai arată studiul nostru recent despre participarea copiilor în luarea de decizii. 

 • Dreptul la nondiscriminare 

Fetele de peste 18 ani petrec în medie cu una-două ore mai mult decât băieții în activitățile domestice, conform datelor World Vision România. Iar o fată de 18 ani din mediul rural lucrează în medie 3,4 ore zilnic în gospodărie faţă de 2,1 ore cât lucrează un băiat de aceeași vârstă. Din cauza timpului petrecut în gospodărie, fetele au mai puțin timp decât băieții să învețe pentru Bacalaureat. 

 • Dreptul la siguranță 

Copiii din satele României nu se simt în siguranță nici în familie, dar nici la școală. Aproximativ 80% dintre copiii abuzați sexual sunt fete, conform unui sondaj desfăşurat de World Vision România în 2020 pe un eşantion de 1.600 de respondenţi. În același timp, mai mult de unul din trei părinți recunoaște că țipă la copii, iar 11% spun că îi scutură sau îi zgâlţâie pe copii. Totodată, 71% din tineri afirmă că violenţa este prezentă în școală. 

 

Cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, World Vision România reiterează poziția sa de partener global în acțiunea „End Violence Against Children“ lansată de Secretariatul General al ONU în 2016, care, în acord cu obiectivul 16.2 din Agenda de dezvoltare durabilă 2030, își va focusa strategia pentru stoparea abuzurilor, exploatării, traficului și a tuturor formelor de violență și de tortură împotriva copiilor.  

 

Pentru a uni guvernele lumii și societatea civilă în acțiuni susținute, dar și pentru strângerea fondurilor necesare stopării violenței împotriva copiilor, a fost creată platforma „End Violence Against Children“. 

România și-a asumat în 2018 ca va înăspri legislația pentru protecția copiilor si se va asigura că legile în vigoare vor fi aplicate. 

În 2022 va avea loc cea de-a doua ediție a evenimentului „End Violence Solution Summit“, o întâlnire la nivel global care aduce împreună guverne, agenții ale Națiunilor Unite (ONU), organizații neguvernamentale, reprezentanți ai sectorului privat, membrii societăților academice și ai societății civile, precum și reprezentanții copiilor și tinerilor. 

 

Despre World Vision România 

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educatie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. 

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe. 

www.worldvision.ro 

http://www.facebook.com/WorldVisionRomania 

http://blog.worldvision.ro/

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.