fbpx

Vrei să afli cum sună muzica stelelor? A reușit să o redea un proiect fondat de Brian May!

Brian May

Progresele din știință și tehnologie au demonstrat că universul nu este tăcut: stelele produc unde acustice care pot fi înregistrate, deși urechea umană nu le poate percepe.
Aceste infrasunete au fost calculate de astrofizicianul Garik israelian în 2005. Reușita l-a inspirat pe Israelian ca, împreună cu dr. Brian May, astrofizician și chitarist legendar al trupei Queen, să creeze un festival care să reunească stelele și muzica, iar astfel s-a născut Starmus.
Primul festival Starmus (2011) i-a avut printre participanți pe astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Jim Lovell, William Anders și Charlie Duke.
Starmus a câștigat rapid popularitate, iar mai multe personalități din științe spațiale și muzică s-au alăturat festivalului, inclusiv profesorul Stephen Hawking și Peter Gabriel, care au devenit membri ai consiliului consultativ Starmus.
Starmus a fondat, de asemenea, un premiu prestigios pentru comunicarea științifică, Medalia Stephen Hawking, acordată unor personalități precum Elon Musk, Neil deGrasse Tyson, Brian Eno, Hans Zimmer sau Jean-Michel Jarre.
Multe proiecte de artă și știință au fost inspirate de Starmus. Astfel, în 2016, câștigătorii premiului Nobel Kip Thorne și câștigătorii Premiului Oscar Hans Zimmer și Paul Franklin au creat concertul „The Warped Side of the Univers”, reimaginat și extins în 2019 sub titlul „Once Upon a Time on the Moon” cu participarea lui Brian May, Rick Wakeman și Steve Vai.
Astăzi, Starmus a anunțat rezultatul unui alt proiect care îmbină arta și știința și în care sunt implicați dr. Israelian, Brian Eno, Paul Franklin, Oliver James și DNEG: proiectul „Starsounds”. Acesta se bazează pe prelegerea susținută de dr. Israelian „Universul nostru acustic”, publicată în cartea „50 de ani ai omului în spațiu” (prelegeri ale lui Starmus I, 2014). Brian Eno a aranjat undele acustice din biblioteca lui. Israelian într-o nouă compoziție, editându-le astfel încât să poată fi ascultate. Apoi, Paul Franklin și Oliver James de la DNEG, un prestigios studio de efecte vizuale,, au creat imagini bazate pe formele generate de mișcările stelare și de imaginile Soarelui. „Starsounds”, o piesă hipnotică cu armonii complexe și imagini fascinante, este disponibilă pe internet pentru prima dată – în sfârșit, putem asculta stelele și auzi muzica pe care o fac!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.