
Universitățile din Marea Britanie care automatizează interviurile din faza de admitere se confruntă cu candidați „deepfake”.
Publicația The Guardian relatează că procesele automate de admitere online economisesc timp și bani, dar sunt vizate de „viitorul fraudei”
Enroly, o platformă software folosită de mai multe universități pentru a-și automatiza procesele de admitere, a transmis că a descoperit ceva care vine „direct dintr-un film SF”, după ce a surprins un număr mic de candidați care foloseau tehnologia deepfake pentru a-și înregistra interviurile online.
Un deepfake folosește imagini sau sunete generate de inteligența artificială pentru a înlocui fețele și vocile reale, permițând solicitanților să-și înlocuiască cuvintele sau accentul cu o versiune mai fluentă sau să ascundă faptul că o altă persoană dă răspunsurile din cadrul interviului.
Enroly a precizat că cifrele de până acum sunt mici – doar aproximativ 30 de cazuri din 20.000 de interviuri în timpul sesiunilor din ianuarie anul acesta – dar este o dovadă că această tehnologie este „viitorul fraudei”.
Phoebe O’Donnell, șefa platformei Enroly, care a dezvăluit înșelăciunea într-o postare pe blog, a spus că deepfake-urile sunt „lucruri de coșmar pentru evaluatorii de interviuri – fețe false stratificate peste cele reale, cu expresii și mișcări adăugate.”
„Este ca ceva dintr-un film de spionaj. Și da, sunt incredibil de greu de detectat. Dar greu nu înseamnă imposibil. Datorită tehnologiei în timp real și prin câteva trucuri inteligente pe care le avem în mânecă, am oprit deja câteva încercări”, a spus ea.