
Uniunea Elevilor Reprezentanți susține că principala problemă referitoare la materiile opționale este că acestea nu sunt cu adevărat opționale, ci devin adeseori o obligație mascată, prin poziționarea lor în orar.
”Problema principală a materiilor opționale este că, de fapt, nu sunt cu adevărat opționale. De cele mai multe ori, aceste cursuri sunt plasate în mijlocul orarului, aceste ore devenind o obligație mascată, forțându-i pe elevi să rămână la școală indiferent de interesul lor față de materia respectivă.
Un exemplu clar este ora de religie. Deși, în teorie, elevii pot opta să nu participe la această disciplină, organizarea orarului îi obligă adesea să rămână în clasă, ceea ce creează o presiune inutilă asupra lor. Această problemă nu este una nouă, dar se va accentua dacă mai multe discipline vor fi transformate în „opționale” fără a oferi un cadru real de alegere”, afirmă UER, într-un comunicat despre proiectele de planuri-cadru lansate în dezbatere de Ministerul Educației.
”Reforma educației nu ar trebui să se rezume doar la reducerea numărului de ore. O problemă la fel de importantă este conținutul predat. Multe discipline sunt încărcate excesiv, materia este învechită și nu ține cont de nevoile și interesele actuale ale elevilor. Manualele, care nu au fost actualizate de ani de zile, contribuie la dezinteresul elevilor față de materiile cele mai importante”, transmite organizația.
”Dacă materia va continua să fie predată rigid, fără resurse moderne și fără legătură cu realitatea actuală, iar elevii vor fi în continuare forțați să învețe mecanic, aceștia o vor considera în continuare lipsită de sens și irelevantă pentru viitorul lor. De aceea, nu este suficient să fie modificat doar numărul de ore, este important ca și conținutul acestora să fie regândit. Reforma trebuie să asigure un echilibru între numărul de ore, relevanța materiei și metodele de predare, astfel încât educația să devină cu adevărat eficientă și accesibilă pentru toți elevii”, afirmă UER.