fbpx

UNICEF: Copiii din Estul Ucrainei se joacă și merg la școală, în fiecare zi, printre mine terestre

Copii aflați într-un centru de refugiați din Donbass Photo 63555239 © Eduard Kryzhanivskyi | Dreamstime.com

Într-o declarație adoptată recent, UNICEF atrage atenția asupra situației periculoase în care trăiesc copiii din Estul Ucrainei, după ani de conflicte în zonă. Organizația a reacționat după ce o grădiniță din Lugansk a fost bombardată și afirmă că viața copiilor este pusă în pericol în mod constant, inclusiv din cauza faptului că zona este plină de mine terestre.

Ce spune UNICEF:

Într-o declarație, agenția ONU a spus că atacurile asupra școlilor – de când au început luptele în regiunea de est între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși în 2014 – au perturbat accesul la educație pentru mii de copii de ambele părți ale liniei de contact.

Contaminarea cu mine terestre
UNICEF afirmă că copiii din estul Ucrainei trăiesc pe una dintre cele mai contaminate porțiuni de pământ din lume. „În fiecare zi, trăiesc, se joacă și merg la și de la școală în zone pline de mine terestre, muniții neexplodate și alte rămășițe ale războiului explozive și mortale”.

Subliniind că acest conflict a avut un impact grav asupra bunăstării psihosociale a unei întregi generații de copii, UNICEF a cerut tuturor părților să protejeze copiii și persoanele care îi îngrijesc.

Declarație pentru școli sigure
Cerând tuturor părților să respecte Declarația de siguranță a școlii, agenția a adăugat că trebuie asigurată protecție pentru a menține copiii și persoanele care îi îngrijesc în siguranță, indiferent de circumstanțele în care s-ar putea afla.

Conform datelor recente, pentru copiii care trăiesc în conflict, educația a devenit și mai periculoasă. În 2020, au existat 535 de atacuri confirmate asupra școlilor, o creștere cu 17% față de 2019.

Declarația privind școlile sigure, care a fost deschisă spre aprobare către state la Oslo, Norvegia, în mai 2015, este un angajament de a proteja mai bine elevii, profesorii, școlile și universitățile în timpul conflictelor armate, de a sprijini continuarea educației în timpul războiului și de a pune în aplicare măsuri concrete de descurajare a agresiunilor militare asupra școlilor.

Până în prezent, 111 state au aprobat Declarația pentru școli sigure. Ucraina a făcut acest lucru în noiembrie 2019.

„Facilitățile educaționale ar trebui să rămână un spațiu sigur în care copiii pot fi protejați de amenințări și crize și un refugiu în care să învețe, să se joace și să crească la potențialul lor maxim. Dreptul unui copil la educație nu poate fi protejat în condiții de conflict fără ca educația în sine să fie protejată”, a subliniat UNICEF.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/editorial-stock-image-camp-refugee-children-donbass-december-kiev-region-ukraine-zoryany-where-continued-armed-confrontation-image63555239

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.