fbpx

Un student dă în judecată Universitatea din București

Andrei Nicolae Popa, student la Facultatea de Drept a Universității din București, a anunțat că a acționat în instanță instituția de învățământ superior. Acuzația este legată de mărirea taxelor, despre care studentul afirmă că ar fi nelegală. El face un apel și la alți studenți ai UniBuc să se alăture demersului în justiție.

Apelul lui Andrei Nicolae Popa:

Apel către studenții Universității din București!!!

Ieri, am depus la Tribunalul Alba acțiunea împotriva Universității din București în care cer instanței anularea actelor administrative prin care s-au majorat taxele tuturor studenților cu rata inflației.

Consider măsura nelegală, din următoarele motive:
1. Încalcă prevederile de art. 119 și art. 141 din Legea nr. 1/2011, art. 3 din OUG nr. 133/2000 și art. 11 lit. e) din Regulamentul privind activitatea profesională a studenților Universității din București.
2. Se încalcă principiul libertății contractuale, principiul pacta sunt servanda și principiul echilibrului contractual în contratul de studii.
3. Se încalcă principiul nominalismului monetar.
4. Măsura reprezintă clauză abuzivă la contractul de studii, încăcându-se prevederile art. 10 lit. a), c), f) din OG nr. 21/1992 și ale art. 4 din Legea nr. 193/2000 și lit. a) din Anexa Legii.

Toate aceste critici le-am explicat judecătorului în 17 pagini, încercând să repar o nedreptate și să previn abuzuri similare pe viitor.

Prin demersul meu, încerc să schimb o percepție în sistemul de învățământ superior : că universitatea poate să facă ce vrea, când vrea și cum vrea iar studentul este obligat să suporte orice abuz.

Aici nu e vorba doar despre bani (deși prejudiciul, dacă vorbim de toți studenții la taxă din UB, ridicându-se la peste 100.000 lei), ci și despre încălcarea flagrantă a legislației în domeniul educației, a principiilor de drept civil și administrativ și, cel mai important, a drepturilor studentului!!!

Îi invit pe toți studenții la taxă din Universitatea din București dar și pe organizațiile reprezentative ale studenților din Universitate să susțină acest demers iar, dacă vor considera astfel, să formuleze cerere de intervenție principală sau accesorie în proces prin care să susțină poziția subsemnatului. Orice sfat, sugestie, critică care poate ajuta la câștigarea procesului este binevenită și o apreciez enorm!

Acum, mai mult decât niciodată, putem dovedi tuturor că studenții sunt o voce și că nu acceptă să fie victimele abuzurilor universităților!

Cei interesați pot găsi în următorul link cererea mea de chemare în judecată și modelul de cerere de intervenție: https://drive.google.com/…/1cwb1e8-9FGipX6mnyMH8PcMcFmFUD7b…

Puteți urmări cursul procesului aici: http://portal.just.ro/107/SitePages/Dosar.aspx…

student