fbpx

Ce se întâmplă cu elevii simptomatici ai căror părinți nu și-au dat acordul pentru testare rapidă

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat, în videoconferința cu șefii de ISJ-uri, ce se va întâmpla cu elevii simptomatici, ai căror părinți nu și-au dat acordul formal pentru testare rapidă cu teste antigen.

Potrivit ministrului, aceștia vor fi duși la cabinetul școlar, iar părinții vor fi contactați pentru a-și da acordul formal în scris, inclusiv prin mijloace de comunicare electronică, pentru testare rapidă a copilului.

În cazul în care acordul pentru recoltare de probe biologice deja există, elevii vor fi testați imediat, fără vreun alt consimțământ al părinților.

Întrebat ce se întâmplă dacă școala nu are personal medical, Cîmpeanu a spus că ”nu este deloc o întrebare simplă”, pentru că personalul medical din școli este insuficient. ”Acces la personal medical au deocamdată doar o treime din școlile din România”. El a adăugat că, în cazul în care școala nu are personal medical, testarea rapidă ar putea fi făcută de o persoană cu competențe medicale desemnată de conducerea școlii.

La această oră, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține o videoconferință cu șefii de inspectorate școlare județene.

Principalele declarații ale ministrului în videoconferință:

Posibilitatea de infectare e foarte crescută pe parcursul transportului. Acolo trebuie luate toate măsurile de precauţie, pentru ca această etapă să nu constituie un factor de transmitere a bolii.

Să poată fi monitorizat modul în care să fie desfăşurate orele remediale.

Sunt și lucruri care lipsesc din acest prim draft. Nu este precizat nivelul de la care este luat decizia de suspendare a cursurilor într-o școală. Lucrurile diferă foarte mult. Una e să ai cazuri pozitive în rândul profesorilor, care au contact cu mai multe clase, alta e să ai la personalul nedidactic care lucrează într-o clădire auxiliară și ala e să ai la învățători care interacționează cu o singură clasă.

Elevii care lipsesc din cauza simptomelor nu primesc absențe sau le sunt motivate absențele.

Ne raportăm la locația școlii. Este vorba despre localitate, nu de județ.

Oricum aveam în intenție să adăugăm o prevedere că acolo unde este interzis accesul celor care nu fac parte din personalul școlii, elevii cu CES au dreptul la însoțitor care are acces în școală fără o aprobare prealabilă.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.