fbpx

Timișoara va găzdui cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani

foto: Photo 29981590 / Brancusi © Viorel Dudau | Dreamstime.com

Cea mai mare expoziţie Brâncuşi în ultimii 50 de ani din România va fi organizată începând cu septembrie 2023 la Timişoara, oraşul fiind Capitală Europeană a Culturii. Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Național de Artă în condiţii excepţionale de securitate, potrivit opiniatimisoarei.ro.

Aproximativ 25 de sculpturi, din colecții private și de stat, vor fi duse la Timișoara din Anglia, Elveția, Franța și România. Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters și comisar al expoziției, a explicat că cea mai recentă expoziție cu operele lui Constantin Brâncuși, în România, a avut loc în anul 1970.

Organizarea presupune și investiții din partea Consiliului Județean Timiș, încă din 2021 începând modernizarea sistemului de climatizare, iar în 2022 s-au instalat 80 de camere de supraveghere și s-au cumpărat echipamente de detecție a variațiilor de temperatură și umiditate, precizează sursa citată.

În expoziția programată pentru perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 se vor regăsi opere de artă semnate de Brâncusi, precum Ecroseu, Capete de copii, Prometeu, Muza adormită, Domnișoara Pogany, Piatra de hotar – din seria Sărutul, Rugăiune, Măiastra, Pasăre în văzduh, Coloana fără sfârșit III, diferite desene, guase și fotografii realizate de Constantin Brâncuși.

Costurile unei astfel de expoziții se ridică la aproximativ un milion de euro pentru amenajările necesare la Muzeul de Artă din Timișoara, gazda evenimentului, și un milion de euro pentru amenajarea efectivă a expoziției. Ministerul Culturii intenționează să obțină o garanție guvernamentală pentru operele ce vor fi expuse, potrivit opiniatimisoarei.ro.

Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii în 2023. Evenimentul de deschidere va avea loc în perioada 17-19 februarie, urmând să includă spectacole, concerte, expoziţii, dar şi o instalaţie urbană și o grădină verticală care va fi montată în Piaţa Victoriei. Pe parcursul întregului an vor avea loc 12 festivaluri de muzică, de la baroc la rock, şi alte 15 festivaluri tematice dintre care 5 vor fi festivaluri internationale de teatru. Vor participa peste 2.500 de artişti la aceste evenimente. Programul complet va fi actualizat pe site-ul opening.timisoara2023.eu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.