fbpx

Temă școlară inedită: „Incidența morții infantile din cauza nevaccinării în romanele din programa de bacalaureat”

Mirela Ghinea, profesoară la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța, le-a dat elevilor săi o temă inedită: un eseu cu tema Incidența morții infantile din cauza nevaccinării în romanele din programa de bacalaureat. Profesoara a povestit despre ideea sa pe Facebook, iar postarea sa a devenit virală, fiind distribuită de peste 1000 de ultilizatori.
Postarea profesoarei Mirela Ghinea:

Nici nu știu ce teme să mai fac cu elevii mei online.

M-am gândit să le propun un eseu argumentativ cu tema: „Incidența morții infantile din cauza nevaccinării în romanele din programa de bacalaureat”, pornind de la următoarele citate:

„Ion” de Liviu Rebreanu
Doamna Herdelea – „[…] a născut nouă, dar bunul Dumnezeu nu s-a milostivit să-i lase în viață decât pe cei trei care se văd.”

Vasile Baciu – „Din câți copii îi născuse nevasta, nu mai rămăsese decât Ana.”

„Baltagul” de Mihail Sadoveanu
Vitoria Lipan: „Din câți prunci cu cât îi binecuvântase Dumnezeu, mai rămăseseră doi. Cinci muriseră de pojar ori de difterie; numele și imaginile li se uitaseră și se amestecaseră cu florile, cu fluturii și mieii anilor.”

„Moromeții” de Marin Preda
„Țugurlan se însurase de timpuriu și făcuse în timp de treisprezece ani șapte copii. […] Copiii lui Țugurlan nu treceau de un an, sau un an jumătate: cât îi înțărca, se gălbejeau și mureau. Aproape în fiecare an punea la stâlpul porții câte o cruce nouă, proaspătă, pe care scria cu plaivazul, pentru câteva zile, numele micuțului băgat în pământ. […]
Numai doi copii trecuseră de vârsta care îi secerase pe ceilalți. Unul se făcuse de opt ani, iar altul de cinci. Cel de cinci ani muri și el într-o primăvară, după ce fusese chinuit un an de zile de friguri.”

Apendice: Boțoghină moare de tuberculoză. În zilele noastre ar fi scăpat dacă lua doctoriile prescrise de „șpăgarii” de doctori și comercializate de „șarlatanii” de farmaciști. Paraschiv la fel.

Continuați, vă rog, exemplificările.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *