Tata, eu glumesc serios!

O carte nou-nouță pentru copii și părinți deopotrivă. Cartea râsului, a întrebărilor neașteptate, a răspunsurilor și mai neșteptate, a bucuriei, a frumuseții. De a fi copil, de a fi părinte.  O carte de fericire.

„Am strâns în carte o bună parte dintre perlele pe care fiu-meu le-a risipit de când încă nu împlinise doi ani şi până în ultima zi a lui 2017. De-a lungul acestui răstimp, am transcris tudorismele întocmai cum au fost ele rostite, fără să schimb o silabă sau o liniuţă de dialog, ca pe un jurnal, cu intenţia ca peste ani să i le restitui proprietarului de drept. O știi mai bine ca mine, dragă Ana, fiindcă ești mamă, că ne străduim să le lăsăm copiilor noștri nu doar o moștenire materială, care să le prindă bine în viață, cât mai ales una spirituală, fără de care nu pot fi oameni și de care sigur au nevoie. Încercăm să le transferăm, prin diferite metode și pe diferite căi, ceea ce noi știm, ceea ce pe ei îi va forma ca oameni.

La un moment dat, mi-am spus: cum ar fi să-i las lui fiu-meu chiar propriile lui cuvinte, propriile lui întrebări, mirări, reacții, glume involuntare? Propria lui imagine, dar, totodată, cea a cuceririi acestei lumi, de – cum spune scriitorul Pavel Șușară în postafață – luarea în posesie a istoriei, de asumare a ei de către el, un băiat ce nu a împlinit încă 7 ani. Sper că o să zâmbești, o să râzi, o să te miri, o să fii surprinsă, emoționată când o să citești scurtele noastre dialoguri și o să te regăsești, cumva, în ele.“ – Robert Șerban

„Tata, eu glumesc serios! Tudor Șerban de vorbă cu Robert Șerban“,  Editura Polirom, 2018. Ilustrații de Bogdan, Jan și Iulian Achimescu.

Ana Barton