fbpx

Suedia: Critici din partea Comisiei de evaluare a măsurilor luate de autorități în pandemie

Photo 179510834 / Covid © mariavonotna | Dreamstime.com

de Lia Stoica, profesoară cu experiență de predare în Suedia

În Suedia, pregătirea în cazul pandemiei de covid19 a fost “deficitară”, intervenția și măsurile luate de autoritățile suedeze au fost “întârziate”. Acestea sunt câteva din concluziile unui nou raport al Comisiei de analiză a situației în pandemia de coronavirus din Suedia, care mai precizează și că răspandirea infectiei a fost inițial “semnificativ mai dramatică” decât au arătat statisticile Autorității pentru sănătate publică (Folkhälsomyndigheten). 

 

Vineri, 29 octombrie, a fost prezentat al doilea raport de analiză a strategiei si măsurilor luate de autoritățile suedeze în pandemia covid-19. Comisia pentru corona (Coronakommissionen) a fost desemnată de guvernul suedez pentru a evalua măsurile luate pentru limitarea răspandirii covid-19 în Suedia. Comisia a fost numită la 30 iunie 2020, iar Mats Melin, fost ministru al Justiției, a fost numit președinte. Comisia a prezentat două rapoarte intermediare. Primul a fost prezentat pe 15 decembrie 2020, iar al doilea pe 29 octombrie 2021. Raportul final trebuie depus cel târziu la 28 februarie 2022. 

“Gestionarea de către Suedia a pandemiei a fost marcată de întârzieri. Măsurile inițiale de protecție au fost insuficiente pentru a stopa sau măcar a limita real răspândirea infecției în țară”, scrie Comisia în raportul intermediar. Comisia concluzionează că virusul s-a răspândit inițial în Suedia pe scară largă prin călătorii din Italia și Austria, în principal, în timpul vacanței de primavara de la inceputul lui martie 2020. “După importarea inițială a infecției, aproape toate infecțiile s-au răspândit în interiorul Suediei”, spune Mats Melin. 

Potrivit raportului, desi guvernul ar fi primit informatii că Suedia ar putea fi lovită de o criză gravă, cu lipsă de pregătire si echipament, înca de la sfârșitul lunii ianuarie/începutul lunii februarie, abia la mijlocul lunii martie Consiliul Național de Sănătate și Asistență Socială (Socialstyrelse) a fost însărcinat să asigure accesul la echipamente de protecție la nivel central si local. Melin numește sistemul suedez “prea fragmentat”. El spune că guvernul a apelat la autoritatea greșită, Consiliul Național de Sănătate și Asistență Socială, care de obicei nu are un rol operațional. El spune că până și legea temporară a pandemiei a venit târziu. „Deja în timpul primului val, ar fi trebuit să fie clar că va fi nevoie de mai multe intervenții de la nivel de guvern”.

Autoritatea pentru mediul de lucru (Arbetsmiljöverket) a primit, deasemenea, critici că nu s-a preocupat de lipsa echipamentului și a esuat în fața personalului de îngrijire și asistență medicală cărora li sa permis să efectueze îngrijiri fără echipament de protecție sau alte modalități de a se proteja.

Comisia constată că strategia suedeză initiala s-a concentrat pe prevenirea imprăștierii infecțiilor și că măsurile de control s-au bazat pe responsabilitate personală a cetățenilor, mai degrabă decât pe măsuri mai intruzive și restrictive din partea autorităților.

Criticile dure se îndreaptă și asupra faptului că a durat mult timp pentru a construi un sistem cuprinzător de testare pentru covid-19. „Comisia consideră că nu poate fi descris ca altceva decât un eșec faptul că discutiile privind cine are răspunderea și de unde sa vină finanțarea au contribuit la faptul că nu a avut loc nicio testare la scară largă până la încheierea primului val”.

„Presiune extremă asupra sistemului medical”

Partea pozitivă în managementul pandemiei o reprezintă sistemul de sănătate publică ce a reușit să se adapteze și să extindă îngrijirea pacienților cu covid în scurt timp. Comisia constată că acesta este în principal meritul personalului medical. Mats Melin laudă adaptarea rapidă a sistemului medical din timpul pandemiei. “Este o realizare impresionantă a unei organizații destul de greoaie. Că s-a reușit asta este în mare măsură meritul angajaților. Secțiile de boli infecțioase și de terapie intensivă au reușit rapid să se adapteze. Schimbarea a fost făcută, însă, cu prețul unui personal extrem de solicitat”, spune el.

In primul raport al Comisiei, din 15 decembrie 2020, principala concluzie a fost că partea strategiei suedeze care se referea la a proteja persoanele în vârstă a eșuat, că măsurile au fost luate prea târziu în sistemul de îngrijire a vârstnicilor și, în multe cazuri, măsurile au fost insuficiente. De asemenea, problemele structurale de dinainte de pandemie au fost semnalate drept cauze importante pentru care atât de mulți bătrâni au murit în sistemul de îngrijire a vârstnicilor.

În raportul final de la începutul anului viitor, Comisia pentru Corona va face o repartizare mai clară a responsabilităților guvernului și autorităților în timpul pandemiei. Partidele de opoziție din Suedia au adus deja acuzații împotriva guvernului pentru că nu a condus criza. Cu toate acestea, analiștii politici nu consideră ca este clar ce semnificație politică poate avea acest subiect în alegerile de anul viitor. Desigur, asta depinde foarte mult de conținutul raportului final care va fi prezentat în câteva luni, dar și de modul în care pandemia va evolua în viitor.

 

Statistici la data de 29 octombrie 2021, la o populatie a Suediei de peste 10 milioane:

1.171.512 cazuri inregistrate oficial 

15.025 decese (13.364 persoane peste 70 de ani)

81% persoane peste 16 ani vaccinate cu două doze

92% persoane peste 70 de ani vaccinate cu două doze

 

Surse: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coronakommissionen-sagar-svenska-hanteringen-undermalig 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-regeringen-far-svart-att-varja-sig-mot-kritiken

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/V95jX3/svidande-kritik-sverige-var-senfardiga-i-sin-pandemihantering 

Sursă ilustrație: https://www.dreamstime.com/corona-virus-stop-sign-view-historic-old-town-stockholm-sweden-warning-epidemic-quarantine-coronavirus-disease-image179510834

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.