fbpx

Studiu OMS: Remdesivir, ineficient sau prea puțin eficient pentru reducerea spitalizării și a deceselor

Medicamentul Remdesivir, folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19,  nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid și nici în a reduce durata spitalizării acestora, susține un studiu realizat de OMS

Potrivit Digi 24, studiul contrazice alte două mari studii americane care au susținut că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.

Medicamentul “pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu COVID-19, dacă se ia în considerare rata mortalităţii, debutul ventilaţiei sau durata spitalizării”, se arată în studiul Solidarity al OMS, care a observat efectele pe care le-au avut tratamentele cu Remdesivir și a încă trei medicamente asupra a 11 266 bolnavi de Covid. 

Niciunul dintre medicamente nu a avut efect substanțial asupra ratei mortalității și nici nu a redus necesitatea ventilării mecanice a pacienților, susține Financial Times care a obținut o copie a studiului. 

”Aceste tratamente cu remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir și interferon au arătat efect nesemnificativ asupra reducerii mortalității pacienților internați”, mai spune studiul OMS. Tot acesta susține că aceste medicamente au avut efecte nesemnificative și asupra duratei internării, dar cercetătorii OMS au precizat că studiul lor a vizat în principal impactul acestor medicamente asupra mortalității pacienților bolnavi de Covid aflați în spitale. 

Washington a autorizat la data de 1 mai utilizarea acestui medicament, fabricat de compania farmaceutică americană Gilead Sciences şi dezvoltat iniţial ca tratament împotriva virusului Ebola. Uniunea Europeană şi alte ţări au autorizat şi ele Remdesivir, chiar și în condițiile în care compania Gilead a stabilit un preț foarte mare pentru tratament: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari pe pacient.

Imediat după anunțarea prețurilor de achiziție, SUA au cumpărat practic toate stocurile de Remdesivir pentru următoarele trei luni. Administraţia Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezenta toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

Ulterior au fost încheiate protocoale prin care și Comisia Europeană a putut avea acces la acest medicament.