De la data de 1 ianuarie 2022, instituțiile publice din România, finanțate parțial sau integral de la bugetul de stat, precum și întreprinderile cu capital majoritar sau integral de stat ar putea primi dreptul de a organiza servicii pentru îngrijirea și educarea timpurie a copiilor propriilor angajați.
Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege inițiat de mai mulți deputați, care a ajuns pentru dezbatere la Senat.
Inițiatorii precizează, în proiect:
Art. 2 – (1) începând cu bugetul aferent anului 2022, ordonatorii principali, secundari și terțiari de credite, în temeiul solicitărilor primite de la angajați, au posibilitatea să prevadă cheltuieli de capital, pentru bunuri și servicii, precum și cheltuieli de personal, în vederea organizării serviciilor pentru mgrijirea și educarea timpurie a copiilor propriilor angajați;
(2) Costurile cu bunurile și serviciile, precum și cheltuielile de personal se vor supune standardelor de cost stabilite de Ministerul Educației Naționale;
(3) Până la momentul acreditării unităților de educație timpurie anteprescolara de către A.R.A.C.I.P., instituțiile și mtreprinderile publice organizatoare au obligația să notifice A.R.A.C.LP., m vederea autorizării provizorii. Notificarea este asimilată cu o autorizare provizorie, valabilă pentru un termen 24 de luni.
Art. 3 – (1) Pentru organizarea serviciilor de îngrijire și educare timpurie a copiilor este necesar că numărul de solicitări formulate de angajați să fie de minimum 5 pentru nivelul antepreșcolar și de 10 pentru învățământul preșcolar.
În expunerea de motive, parlamentarii afirmă:
În ultimii ani, România se confruntă cu probleme demografice extrem de mari. Fenomene precum scăderea natalității, emigrarea și creșterea speranței de viață sunt des intâlnite inclusiv la nivel european, însă un lucru este cert: măsuri pentru combaterea efectelor generate de problemele demografice trebuie găsite și trebuie găsite imediat!
La nivel european au fost luate o serie de măsuri privind stoparea acestor fenomene și încurajarea familiilor spre a avea copii, oferind o varietate de soluții sau metode prin care fiecare țară a răspuns acestei probleme.
Inițiatorii proiectului sunt: Calista Mara-Daniela – deputat PNL; Csép Éva-Andrea – deputat UDMR; Fădor Angelica – deputat PNL; Ioniţă Antoneta – deputat PNL; Iurişniţi Cristina-Ionela – deputat USR; Lungu Tudoriţa – deputat PNL; Manole Petre-Florin – deputat PSD; Oteşanu Daniela – deputat PSD; Pop Andrei – deputat PSD; Pop Rareş-Tudor – deputat USR; Raeţchi Ovidiu Alexandru – deputat PNL; Roman Florin-Claudiu – deputat PNL; Săftoiu Ana Adriana – deputat PNL; Ungureanu Emanuel-Dumitru – deputat USR; Vexler Silviu – deputat FCER (minoritãti)