fbpx

Violențe lângă Paris, din cauza menținerii școlilor deschise. Mașinile Poliției, vandalizate de elevi

Sursă imagine: Cristopher Belicchi, Twitter

Oraşul Compiegne de lângă Paris a fost luni scena unor ciocniri între elevi de liceu şi poliţie, pe fondul unor proteste legate de riscurile de sănătate presupuse de menţinerea deschisă a şcolilor. Aproximativ 100 de elevi, care cereau închiderea liceului Mireille Grenet, s-au bătut cu forțele de ordine, au vandalizat mașinile de poliție și au dat foc la coșurile de gunoi din apropierea unității de învățământ, scrie Le Figaro, citat de postul de televiziune Digi 24.

Violențele au început în jurul orei 7:30, când câteva sute de elevi au început să dea foc la coșurile de gunoi și să arunce cu pietre în polițiști când aceștia au intervenit. Mașinile de poliție au fost jefuite și vandalizate.

Un pompier a suferit răni ușoare la antebraț din cauza unor proiectile improvizate. Autoritățile susțin că ciocnirile dintre forțele de ordine și elevi sunt cauzate de un climat de violență externă” și că nu au legătură cu măsurile sanitare.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene după ce elevii au blocat accesul într-un liceu din Paris, în cadrul unui protest împotriva măsurilor sanitare inadecvate luate pentru a preveni contaminarea. Pentru marţi, sindicatele profesorilor au prevăzută o zi de proteste pe plan naţional.

Ministrul Educației din Franța, Jean-Michel Bllanquer a declarat, săptămâna trecută, că autoritățile de la Paris vor să evite cu orice preț închiderea liceelor și exlud trecerea la învățământ online în colegii.

„Astăzi, vineri, suntem la 3.528 de elevi care au un test pozitiv și 1.165 de angajați”, a detaliat Jean-Michel Blanquer la postul de televiziune RTL, adăugând: este o cifră „sub control”. El a raportat numărul de cazuri la totalul de12 milioane de elevi din sistemul național de educație, relatează publicația Le Parisien.