fbpx

Proiect: USR vrea să facă ”fondul clasei” transparent și legal

Un proiect de lege privind modificarea Codului Fiscal, depus la Senat de Uniunea Salvați România propune facilități fiscale pentru cei care doresc să sponsorizeze sau să efectueze acte de mecenat pentru școli.

”Cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat, altele decât cele efectuate către unitățile furnizoare de educație, așa cum sunt definite în Legea Educației Naționale cu modificările și completările ulterioare, și cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, potrivit Legii 32/1994 privind sponsorizarea cu modificările și completările ulterioare și ale Legii bibliotecilor cu nr 334/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele care acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:

  1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri pentru situațiile în care reglementările contabile aplicate nu definesc indicatorul cifra de afaceri, această limită se determină potrivit normelor
  2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat”

Potrivit proiectului, sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit se reportează în următorii 7 ani consecutivi.

În privința persoanelor fizice, inițiativa legislativă prevede că ”aceștia pot deduce din câștigul net anual sponsorizările și actele de mecenat efectuate către unitățile furnizoare de educație, așa cum sunt definite în Legea Educației Naționale”.

În expunerea de motive, la secțiunea ”schimbări preconizate”, inițiatorii afirmă :

”Cea mai bună investiție pe care o putem face este cea în educație. Prin includerea sponsorizării unităților de învățământ printre activitățile deductibile fiscal preconizăm o serie de schimbări pozitive la nivelul societății românești. Prima schimbare preconizată este reducerea incidenței plăților informale. Transformarea fondului clase într-o contribuție transparentă și legală. În plus, prin acest mecanism, se sporește implicarea colectivului de părinți și chiar a comunității loale, în buna organizare a sistemului de învățământ.”