fbpx

Stația Spațială Internațională, fără oxigen în zona rusească. Echipajul respiră aer din zona americană

Stația Spațială Internațională (ISS) a rămas fără oxigen în segmentul rusesc, după ce sistemul de alimentare cu oxigen a fost întrerupt în urma unei defecțiuni. Cel de-al doilea sistem de alimentare, din segmentul american, funcționează normal, a informat Agenția spațială Rusă Roskosmos, conform Agerpres, citată de Digi 24.

Roskosmos a precizat că echipajul nu este în pericol.

„Pe 14 octombrie 2020, la ora 23:31 (20:31 GMT), sistemul de alimentare cu oxigen Elektron-VM care se află în modulul Zvezda, pe segmentul rusesc al ISS, s-a oprit”, a declarat serviciul de presă al Roskosmos.

„Cel de-al doilea sistem, pe segmentul american, funcţionează normal, nimic nu ameninţă siguranţa echipajului şi a ISS”, a precizat sursa citată.

Echipajul staţiei „va efectua astăzi, 15 octombrie, lucrări de reparaţii în modul”, a adăugat Roskosmos.

Stația Spațială Internațională (abreviat SSI; în engleză The International Space Station, ISS, în rusă Междунаро́дная косми́ческая ста́нция, МКС) este o stație spațială experimentală aflată în spațiu. Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale. Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului.

Fiind plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319,6 km și 346,9 km, este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ.

Stația Spațială Internațională este un proiect la care participă cinci mari agenții spațiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene).