fbpx

Iohannis, despre sporul de pandemie pentru profesori: ”Sigur că merită, dar se pune întrebarea dacă există bani”

Președintele Iohannis a comentat, într-o conferință de presă, legea referitoare la sporul de pandemie care ar urma să fie primit de angajații școlilor, votată, astăzi, de Camera Deputaților.

”Când va ajunge la promulgare, vom cere guvernului un punct de vedere și vom acționa în consecință.

De meritat sigur că merită, dar se pune întrebarea dacă în acest moment există bani. Dorința de a sprijini și stimula activitatea lor e o parte, dar putința se măsoară din nefericire și în bani, iar banii sunt mai puțini în situația unei contracții economice”, a  spus președintele.

CONTEXT

Cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preunversitar și universitar, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar, conform unui proiect de lege inițiat de PSD și adoptat astăzi de Parlament, prin votul majorității, anunță Profit.ro. Sporul va fi acordat însă proporţional cu timpul în care profesorii îşi desfăşoară fizic activitatea în școli sau universități în prezența elevilor sau studenților.

Legea merge la Palatul Cotroceni, iar președintele Klaus Iohannis va decide dacă o promulgă sau nu.

Potrivit actului normativ, care a fost, aprobat, recent, și de Senat,  cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământ vor primi stimulente financiare pe toată perioada stării de alertă și de urgență pentru implicarea și expunerea în față riscului răspândirii coronavirusului COVID-19, potrivit unui proiect aprobat de Senat și inițiat de PSD. Semnatarii proiectului sunt cinci parlamentari PSD: Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Alfred Simonis și Radu Preda.

Stimulentele ar urma să fie acordate ”pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19” și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă.

Este vorba despre aproximativ 300 de mii de angajați din sistemul de Educație care ar urma să primească stimulentul de risc, efortul bugetar pentru această măsură urmând să depășească jumătate de miliard de lei pe lună.

Premierul Ludovic Orban a declarat, însă, că bugetul nu mai permite nicio creștere a cheltuielilor.

”În urma zilei negre de la Parlament, în care membrii PSD din comisia de Buget-Finanțe au adoptat niște modificări la ordonanța de rectificare, la ora actuală, România este într-un pericol extrem de mare.

Fac apel la forțele politice să nu sprijine acest raport, pentru că va atrage consecințe nefaste pentru economia românească”, a spus Orban

sporul de pandemie